Загальновідомо, що з 1 липня органи Пенсійного фонду України проведуть перерахунок пенсій у зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму. Хто із закарпатських пенсіонерів отримає збільшені виплати, під час брифінгу роз’яснила заступник начальника головного облуправління Пенсійного фонду України Галина Маслякевич.
— Підвищені пенсії отримають закарпатці, котрі тепер одержують виплати в розмірі від 1373 (мінімальну) до 1435 гривень і не мають необхідного стажу роботи (25 років — для чоловіків, 20 років — для жінок, якщо пенсію призначено до 1.10.2011 р., та 30 і 35 років страхового стажу для жінок та чоловіків, якщо пенсію призначено після цієї дати), — каже Г. Маслякевич. — Таких пенсіонерів в області понад 30 тисяч, або 12 відсотків від загальної кількості. Після перерахунку їхня пенсія буде не менш як 1435 гривень. Тобто максимальне підвищення становитиме 62 гривні.
Для тих, хто отримує пенсію більшу за 1452 гривні, змін не відбудеться.
Водночас у липні переглядається і максимальний розмір пенсії: він підвищується з     13 730 до 14 350 гривень. На сьогодні в області 99 пенсіонерів, котрі отримують виплати на рівні десяти прожиткових мінімумів.
Переглянуть пенсії й особам, яким присвоєно звання «Почесний донор СРСР» або «Почесний донор України», оскільки надбавка таким громадянам обчислюється залежно від розмірів прожиткового мінімуму. Тобто розмір надбавки збільшится із 170 до 177 гривень. Таких пенсіонерів в області майже дві тисячі.