У Миколаєві створили 3D-модель одного з перших маяків на півдні України, знищеного багато років тому

У Миколаївському краєзнавчому музеї «Старофлотські казарми» відбулася презентація «Храм Вести, або Стоунхендж адмірала Грейга».

Храм Вести, який ще називають альтанкою Грейга, — цікавий і доволі таємничий об’єкт. Як розповів краєзнавець Андрій Шинкаренко, до наших днів він не зберігся. Та й у джерелах інформації про нього залишилося не так уже й багато. Тому історикам і краєзнавцям довелося поламати голову, щоб зрозуміти, що то за об’єкт такий був.
Фахівці провели справжнє розслідування — вони вивчили фотографії, карти і картини, які так чи інакше стосуються храму Вести, і визначили, де він розміщувався і яку роль відігравав. На підставі отриманих знань ентузіасти створили 3D-модель храму, яку і представили широкій публіці.
— Ми дізналися, що він був побудований за участю адмірала Грейга, за офіційною версією — на честь вірності його дружини, — розповів Андрій Шинкаренко. — Юрій Крючков у себе в роботах писав, що кораблі, заходячи в миколаївський порт, орієнтувалися на купол храму Вести.
Як виявилося, храм був важливим навігаційним об’єктом і відігравав роль маяка. Він, до речі, був одним із перших об’єктів такого роду на півдні України.
— Я припускаю, що в цьому місці могли проводитися досліди з навігації із використанням світлового обладнання для заходу кораблів у нічний час. Тому що до Грейга кораблі вночі в порт не заходили, — додав Андрій Шинкаренко, а також висловив надію, що храм Вести відновлять, і він радуватиме вже сучасних миколаївців.
Міський голова Олександр Сєнкевич зазначив, що планується реконструкція Флотського бульвару і нижньої Набережної. І при розробленні проекту реконструкції буде розглянута можливість відновлення храму Вести.
Але це — поки що тільки в планах. І доки цього не сталося, 3D-модель храму буде частиною експозиції «Dream House», розташованої на другому поверсі музею.

Марина ШКОРУБСЬКА.

Миколаївська область.