Саме Купалою завершується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят.

За старим календарем цей день припадав на 24 червня, тож для ужгородців відтворили давні традиції (на знімку). Захід позиціонували як «величне свято українського народу». Організатором стали громадська організація «Наше місто — рідний дім» та спілка козацьких організацій Ужгорода. Присутнім розповіли про давню традицію святкування цього дня, що сягає корінням далеких язичницьких часів.
Багато обрядів пов’язано саме з пошуком для молодих людей своєї долі. Тож ужгородські дівчата плели віночки з польових квітів і пускали їх за течією. Чоловіки спустили згори в річку вогняне колесо (символ літнього сонцевороту), а стрибки через ватру і ходіння по розпеченому вугіллю прикрасили тематичний обряд.
Захід став доброю традицією в Ужгороді, адже відбувається вже вчетверте. За словами організаторки Наталії Сентимрей, щоразу святкування дещо відрізняється від попереднього. Якщо першого року це було театралізоване дійство з водяниками і відьмами, то тепер акцент зробили на відтворенні первинних традицій.

Алла КОХАН, Василь НИТКА.
Фото надане прес-службою міськради.