Нині однією з найнагальніших проблем України є запобігання і протидія корупції та, відповідно, запровадження ефективного антикорупційного законодавства, яке відповідатиме міжнародним стандартам. При цьому потреба в позбавленні від зайвої політизованості, яка має місце при вирішенні цих питань, обумовлює необхідність проведення їх фахового правового аналізу. Саме тому Інститут законодавства Верховної Ради України, який протягом тривалого часу зарекомендував себе як провідна правознавча установа країни, виступив з ініціативою створення Міжнародного центру моніторингу антикорупційного законодавства.

Варто зазначити, що ця ініціатива інституту аж ніяк не стала випадковою, оскільки, відповідно до покладених на нього завдань, його співробітники вже давно предметно займаються цією проблематикою. На основі проведених досліджень інститутом постійно видаються тематичні збірники про міжнародно-правові акти у сфері протидії корупції, а такі авторитетні органи, як НАБУ та НАЗК, нерідко звертаються до цього наукового закладу з приводу експертної оцінки нормативно-правових актів відповідної тематики.
Нині вирішення цього питання набуло особливої актуальності. 21 червня 2018 року в Інституті законодавства за участю представників відповідних спеціалізованих державних органів України — Міністерства юстиції, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Національного агентства з питань запобігання корупції, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, а також Української секції Міжнародної поліцейської асоціації — відбувся експертно-комунікативний захід з обговорення умов створення та основних напрямків подальшої діяльності цього центру.
Відкриваючи засідання, директор Інституту законодавства, академік НАН України Олександр Копиленко відзначив, що в нинішніх умовах боротьба з корупцією є невід’ємною складовою реформування системи суспільних відносин. У пошуку ефективних шляхів законодавчого забезпечення цієї боротьби важливо на професійній основі поєднати зусилля фахівців-практиків та науковців, які здатні кваліфіковано проводити правовий моніторинг за дотриманням актів законодавства з питань запобігання та протидії корупції, виявляти в ньому наявні прогалини і колізії та готувати пропозиції щодо їх усунення. Фактично йдеться про створення політично неупередженого творчого колективу при Інституті законодавства, що, за словами його директора, є обґрунтованим та своєчасним з огляду на певну кон’юнктурність діяльності деяких громадських організацій, які посилено декларують свою боротьбу з корупцією.
У обговоренні підготовленого інститутом проекту меморандуму про створення Міжнародного центру моніторингу антикорупційного законодавства взяли участь представники державних органів, наукових кіл та громадських організацій. Так, академік НАПрН України Микола Іншин та професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Наталія Якимчук звернули увагу на те, що утворення цього центру має на меті поєднання зусиль різних інституцій та надасть можливість поглибити науково-практичне співробітництво, підвищити ефективність наукових досліджень із питань запобігання та протидії корупції.
Представник Міжнародної громадської організації «Ми українці», член Громадської ради Міністерства внутрішніх справ України Дмитро Калмиков, зокрема, вказав на важливість підготовки фахових рекомендацій у частині застосування антикорупційного законодавства, зокрема на засадах співпраці зарубіжних та вітчизняних експертів, а також підкреслив необхідність спільних підходів до формування єдиної правозастосовчої практики. Власне, тому до участі у цьому центрі залучено Міжнародну поліцейську асоціацію в особі її Української секції.
Підсумовуючи зібрання, Олександр Копиленко висловив подяку його учасникам за позитивне ставлення до запропонованого проекту та наголосив, що саме зв’язок науки і практики при дослідженні ефективності застосування правових норм обумовлює створення на базі інституту такого центру, діяльність якого покликана дати відповідь на проблемні питання застосування антикорупційного законодавства.

Фото надано Інститутом законодавства.