Зіновій Богданович Тур (на знімку) із села Люхча Сарненського району Рівненщини щовесни вирощує розсаду помідорів і перцю, продає її не лише місцевим жителям, а й людям з усього району.

Нині в його теплицях і на грядках — помідорний рай. Кущі височенні, зелені, саме квітують. Скоро будуть томати: червоні, жовті, рожеві, коричневі, зелені, великі й маленькі. Для консервації зазвичай збирає асорті: воно і в банці естетично виглядає, і надає оригінального смаку. Зі своїх п’яти теплиць має гарний урожай не лише томатів і перцю, а й огірків і баклажанів.
— Вирощую 149 сортів томатів і 47 перцю, — розповідає господар. — А ще баклажани, огірки... Не лише українські, а й з Ізраїлю, Канади, Голландії. Але від томатів найбільша радість. Займаюся овочами, відколи в 1982-му приїхав у Сарненський район. Намагаюся не використовувати хімії.
Те, що, скажімо, помідори в нього й справді всі хороші, красномовно підтверджують томатні грядки. Загалом на тих декількох сотках землі, що має у власності, вільного клаптика нема — все засаджено овочами.
Знайшлося місце і для квітів, які є окрасою обійстя Турів, доглядає за квітучими рослинами дружина Зіновія Богдановича. А він день у день сумлінно трудиться на плантаціях томатів, адже нині перебуває на заслуженому відпочинку. До речі, свого часу дві каденції був сільським головою, нині член виконавчого комітету, голова адміністративної комісії, тобто й дотепер активний у громадському житті.

Ольга ЛОТОЦЬКА.
Фото Василя СОСЮКА.

Сарни Рівненської області.