У Єнакієвому відзначили 130-річчя від дня народження вченого-металурга Івана БАРДІНА (на знімку). Спецпогашення маркованого художнього конверта, випущеного до цієї дати, відбулося в музеї космонавта Георгія Берегового за участі представників Донецької дирекції УДППЗ «Укрпошта», обласної державної адміністрації, міської ради та Єнакіївського металургійного заводу.

Постать видатного вченого, промисловця, академіка, віце-президента АН СРСР для міста металургів є знаковою. За період роботи на місцевому металургійному заводі з 1916-го по 1923 рік Іван Бардін організував виробництво чавуну в доменній печі, яка в роки громадянської війни була єдиною діючою в СРСР. Одна з його заслуг — запуск першої в державі 110-тонної мартенівської печі у Дніпродзержинську.

Неймовірно, але шлях ученого був нелегким: після закінчення політехнічного інституту він не знайшов застосування своїм знанням на батьківщині і виїхав до Америки, де виконував важку некваліфіковану роботу. Але знайомство з видатним доменником Михайлом Кураком після повернення на батьківщину змінило життя Бардіна. Курако, який працював на Петровському металургійному заводі в Єнакієвому, запросив молодого інженера. 

А після від’їзду наставника його учень спочатку очолив доменний цех, потім став головним інженером, а згодом — директором заводу. Пізніше життя Івана Бардіна було пов’язане із металургійними підприємствами Макіївки і Дніпродзержинська, а також Росії.

— Пам’ять про видатну людину увічнено в спеціальному художньому конверті з тиражем 500 тис. примірників. Сьогодні тисячі конвертів з портретом Івана Бардіна вирушать світом. Це історична подія для міста й області, — зазначив виконувач обов’язків директора Донецької дирекції «Укрпошти» Олексій Пушкін.

— Завдяки таким людям про Єнакієве знають у всьому світі. Для нашого заводу ця особистість — знакова. Завдяки Бардіну підприємство працювало навіть у складні часи революції і громадянської війни. Радий, що нащадки знатимуть про цю людину, — сказав депутат Донецької обласної ради, заступник генерального директора з економіки і фінансів ПАТ «Єнакіївський металургійний завод» Антон Мішин.