Правові засади забезпечення національної безпеки під час здійснення децентралізації влади

У діяльності Інституту законодавства Верховної Ради України вже тривалий час практикується фахове, науково-експертне обговорення шляхів подальшого вдосконалення вітчизняного законодавства з найактуальніших проблем суспільних відносин в напрямі його наближення до стандартів, закріплених міжнародним та європейським правом.

 

Олександр Копиленко, директор Інституту законодавства Верховної Ради України, Філіп Флурі, заступник директора Женевського центру демократичного контролю над збройними силами та Олександр Литвиненко, заступник Секретаря Ради нацбезпеки і оборони України (справа наліво).

Цього року традиційна науково-практична конференція до Дня Конституції України відбулася, враховуючи сучасні політичні реалії, у дещо оновленій формі. Вона набула міжнародного статусу, оскільки проводилася інститутом спільно з Женевським центром демократичного контролю над збройними силами і Центром досліджень армії, конверсії та роззброєння на тему: «Правове регулювання децентралізації в Україні: безпекові аспекти». Тож до участі в ній було залучено не лише представників органів державної влади, наукових установ, закладів вищої освіти, громадських організацій України, а й співробітників низки акредитованих в країні дипломатичних представництв. Зокрема, серед учасників заходу були заступник військового аташе Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Клаус Шмідт, а також керівник військово-політичного напряму Посольства США в Україні Кіт Бін.
У вступному слові директор Інституту законодавства, академік НАН України Олександр Копиленко привітав учасників конференції з 22-ю річницею Конституції та наголосив на важливості врахування правових норм гарантування безпеки під час наступного внесення до Основного Закону змін щодо децентралізації влади. За його словами, надання місцевим органам влади широких повноважень, зосередження цих повноважень на рівні об’єднаних територіальних громад повинно не послабити, а лише посилити національну безпеку країни.
Заступник директора Женевського центру демократичного контролю над збройними силами Філіп Флурі в своєму виступі зазначив, що сьогодні децентралізація в Україні — це одна з реформ, яка має найбільш проєвропейський характер. Він розповів про досвід проведення децентралізації в низці європейських країн, застосування там передбаченого Європейською хартією місцевого самоврядування принципу субсидіарності, згідно з яким усі функції соціально-економічного забезпечення мають бути максимально наближені до кінцевого споживача — громадянина чи громади. Цей принцип є актуальним і стосовно низки аспектів сектору безпеки держави. Функції центру в такій ситуації зводяться до нагляду і контролю: запобігання зловживанням, корупції, порушенням Конституції і законів.
Підтримавши тези виступу швейцарського науковця про реалізацію децентралізації в Україні з урахуванням кращих європейських практик у цій сфері, директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак підкреслив, що цю реформу наша країна вимушена проводити в умовах збройного конфлікту, коли Російська Федерація анексувала Крим та окупувала частину Донбасу, де передбачається реалізація відмінного від визначеного законодавством України підходу до децентралізації, що, безумовно, є для нас неприйнятним.
У доповідях, з якими на конференції виступили член-кореспондент НАПрН України Олександр Ярмиш, завідувач відділу Інституту законодавства Верховної Ради України Оксана Клименко, керівник Інформаційно-аналітичного центру національної безпеки України Григорій Новицький, завідувач кафедри Національної академії внутрішніх справ Богдан Калиновський та інші науковці, предметно розглядалися актуальні питання законодавчого забезпечення реформи децентралізації влади в Україні, врахування при цьому життєво важливих безпекових пріоритетів українського народу, ширшого застосування досвіду європейських країн у гарантуванні інтересів національної безпеки в умовах децентралізації.
Під час обговорення доповідей учасники конференції звертали увагу на доцільність зваженого підходу до формування територіальних збройних формувань, запровадження посиленого контролю над ними з боку Генерального штабу України, зосередження місцевих органів влади на забезпеченні таких видів національної безпеки, як техногенна, пожежна, екологічна, соціально-економічна, інформаційна тощо. Особливо наголошувалося на необхідності зважати на безпекові аспекти під час наступного внесення до Конституції України змін щодо децентралізації влади.
Сформульовані за результатами конференції пропозиції передбачено передати до профільних комітетів Верховної Ради України для практичного використання, а матеріали обговорення — опублікувати окремим виданням та розмістити на сайті Інституту законодавства.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua