Злива наробила біди

У Чернігові за ніч 30 червня випала місячна норма опадів. По вулицях текли справжні річки. Загалом підтоплені майже 90 будівель на 20 вулицях. У місті створено комісію з ліквідації надзвичайної ситуації. Голова комісії, заступник міського голови Андрій Черненко повідомив, що для мешканців будинків, у яких неможливо жити, терміново знайдені вільні помешкання у гуртожитку будівельного ліцею та у будівлі навчально-реабілітаційного центру. Будинки, з яких відселені люди, охороняють, спеціалісти оцінять їх стан для визначення можливості подальшої експлуатації.

Дощем підтоплено каналізаційні насосні станції, автостоянку на вулиці Небаби. На вулиці Толстого впала стіна будівлі, а будинок по вулиці Текстильників затопило так, що 57 мешканців довелося відселяти. Щоправда, експертна комісія визнала його не аварійним — після ремонту люди повернуться в свої квартири.
Для відкачування води з підвалів та подвір’їв приватних будівель рятувальники залучили колег із сусідніх райцентрів, 13 мотопомп, два гумові човни, 18 одиниць техніки. Усі дороги, підпірні стінки та інші об’єкти вулично-дорожньої мережі Чернігова, які будувалися або капітально ремонтувалися останні три роки, витримали стихійне лихо без пошкоджень.

Василь ЧЕПУРНИЙ.

Чернігів.

Фото із соціальних мереж.

Повені, підтоплення та загроза селів

Через дуже сильні опади на річках Прикарпаття сформувався дощовий паводок із понад метровими підйомами води. Найбільший спостерігався на річках басейну Прута й Черемоша. Їх наповнюють бурхливі гірські потоки.
За інформацією управління з цивільного захисту Івано-Франківської ОДА, підтоплено житлові будинки, адміністративні та виробничі приміщення підприємств та організацій, присадибні ділянки, розташовані у низинах. З кількох підтоплених будинків мешканців евакуювали. Оскільки гроза зі шквалистим вітром не вщухали тривалий час, очікують продовження пiдйому рiвнiв води на річках басейнів Дністра та Прута на 2—3,5 м. Вода вийде на заплаву на річках Чечва, Сукель, Ворона, у верхів’ї Бистриці Надвірнянської. Під час дуже сильних дощів посилюється небезпека формування значного мiсцевого та схилового стоку, в горах утримується загроза утворення селiв.
Унаслідок удару блискавки в Богородчанському районі травмовано двох жінок. Через опади обважнів та обвалився старий пішохідний підвісно-канатний міст через річку Луква Калуського району. У кожному районі працюють комісії з уточнення розмірів завданих стихією збитків.

Людмила СТРАЖНИК.

Івано-Франківська область.

***

На Запоріжжі 2 липня, приблизно о 9:30, на узбережжі Азовського моря відпочивальники зафільмували, як на великій відстані від берегу здійнявся смерч. Незвичне природне явище спостерігали протягом півгодини біля курортної Кирилівки. Слід зазначити, що рятувальники оголосили штормове попередження на 2—4 липня та закликали курортників не купатись у морі за сильного вітру.

Тетяна КУЧЕРЕНКО.

Запорізька область.

ТИМ ЧАСОМ

Врятували угорських туристів

Надвечір в оперативно-рятувальну службу надійшло повідомлення, що троє іноземців, які сплавлялися човном по річці Тиса біля села Гетиня у Виноградівському районі, потребують допомоги.
Вони — 1976-го, 2003-го, 2006 років народження, всі мешканці угорського міста Ніредьгаза, перекинулися й перебували у холодній воді. На щастя, на їхньому шляху опинилося принесене напередодні бурхливими хвилями повалене дерево, й вони схопилися за стовбур.
На допомогу людям поспішили бійці Хустського водолазно-рятувального відділення.
Останні швидко прибули до місця, зняли туристів з дерева та супроводили іноземних гостей до селища Вилок.
Як повідомили з облДСНС, цим сміливцям дуже поталанило, адже через інтенсивні опади, що спостерігаються протягом тижня на Закарпатті, в річках значно підвищився рівень води.
Тож ці троє з великою вірогідністю могли стати черговими жертвами швидкоплинної Тиси.

Василь НИТКА.

Закарпатська область.