Після розгортання на Донбасі Операції об’єднаних сил уздовж лінії безпеки розпочалася ліквідація старих і облаштування нових блокпостів.

На знімку: блокпост у Попаснянському районі вже готовий до роботи.

Фото прес-служби Попаснянської РДА-ВЦА. 

Отже, формат роботи блокпостів на Донбасі буде змінено, їхня кількість зменшена, а порядок пропуску регулюватиметься рішеннями, які прийматимуться командуванням ООС.
Зокрема, у Попаснянському районі цей процес розпочато приблизно місяць тому, і сьогодні капітально облаштовують два блокпости — на в’їзді до Лисичанська з боку Донецької області і на виїзді з міста з боку Гірського. Балансоутримувачем цих блокпостів є Головне управління Національної поліції України у Луганській області, а серед підвідомчих — командування ООС.
Напередодні офіційного відкриття цих двох об’єктів їх було проінспектовано з боку голови Попаснянської райдержадміністрації Сергія Шакуна та представників Попаснянського відділу ГУ НП України у Луганській області. Разом вони ознайомилися з умовами несення служби для військових і працівників поліцейського відомства, а також для населення, яке перетинає блокпости. Зокрема, цікавились наявністю гігієнічних кімнат та кімнат для відпочинку, облаштуванням прилеглої території, забезпеченням водопостачанням та електроенергією тощо.
Стосовно другого блокпоста перевіряючі мали кілька претензій: оновити і пофарбувати фасад будівлі, в якій перебуватиме особовий склад постових, зробити відповідну розмітку дороги і у найкоротший термін дотранспортувати ще два вагончики.
А перед цим відбулося комісійне обстеження контрольного пункту в’їзду-виїзду «Золоте», який досі офіційно не відкритий. Відбувалося воно за ініціативи Лисичанського прикордонного загону. Під час огляду було з’ясовано потреби для утримання цього об’єкта, його облаштування та забезпечення необхідним оснащенням у разі відкриття КПВВ. Цей пункт пропуску у будь-який момент може розпочати свою роботу. Єдиною перепоною в цьому є відмова підпорядкованих російському агресору «керівників», які перебувають на території тимчасово окупованого Первомайська.
Станом блокпоста цікавився і командувач Об’єднаних сил Сергій Наєв. Він відвідав перший переобладнаний і повністю реконструйований стаціонарний блокпост «Лисичанськ-Бахмут» і позитивно оцінив результат його максимального оновлення. Також він анонсував відкриття на Луганщині найближчим часом ще трьох таких фортифікаційних споруд.

Підготував Павло ВОРОНЦОВ.

 

КОНКРЕТНО

На Луганщині передбачено скорочення кількості стаціонарних блокпостів з 15 до 8, але будуть запроваджені мобільні. За рахунок такого скорочення з’являться 68 піших і 38 автопатрулів, які нестимуть службу в зоні безпеки. Вони виконуватимуть і військові, і цивільні завдання.