Уряд Болгарії ухвалив рішення виділити Болградській гімназії в Одеській області допомогу в розмірі 150 тисяч левів, що становить 75 тисяч євро. Такий подарунок прабатьківщина презентувала бессарабським болгарам напередодні 160-річчя Болградської гімназії ім. Г. С. Раковського.
У постанові болгарського уряду вказано, що 28 червня 1858 року в місті Ясси румунський князь Нікола Богоріді підписав указ про створення Центрального училища в Болграді, у якому було детально регламентовано його статус, фінансування й управління. У документі зазначено, що відкриттю першої середньої болгарської школи посприяв болгарський революціонер, натхненник національного відродження Болгарії Георгій Раковський, який тоді саме перебував у Яссах і був особисто знайомий з князем Богоріді.
У 2001 році між Україною й Болгарією було підписано спеціальний Протокол про історичну Болградську гімназію. Ця школа — один із найпрестижніших навчальних закладів на півдні України з поглибленим вивченням болгарської мови й літератури, історії і культури болгарського народу. Сьогодні в ній навчаються майже 350 учнів. Усі вони вивчають болгарську мову, а в 10 і 11 класах — болгарську літературу.
Нагадаємо, що ювілейні урочистості, присвячені 160-річчю Болградської гімназії, відбудуться 30 вересня.