У конкурсі серед військових медиків «Берегиня у погонах-2018», що відбувся на Вінниччині, перемогла старший солдат Світлана КРИВІЦЬКА (на знімку).

Про те, чому і як прийшла в армію добровольцем у складний 2014-й, про службу в АТО, про нинішню роботу і захоплення — у розмові з Міс-«берегинею».
Фінал конкурсу «Берегиня у погонах-2018» відбувався у військовому санаторії «Хмільник». 22 учасниці — лікарі, медсестри з військово-медичних установ та служб Збройних Сил — змагалися за корону переможниці. Вона дісталася Світлані Кривіцькій, яка народилася і виросла у Хмільнику. Тут Світлана навчалася у міській школі № 1. Звідси після 11-го класу вступила до Бердичівського медичного коледжу. Повернулася додому працювати, потім була робота у Вінниці, а у 2014 році, коли почалася російська агресія, прийшла у військкомат. Її запитали, чи добре все обдумала. Відповіла без вагань. Так вона стала військовою. Служить у Вінницькому військово-медичному клінічному центрі Міноборони. Має військове звання старший солдат, медсестра відділення лікарсько-льотної експертизи клініки авіаційної медицини.

Перша

— У вас у родині є військові? — запитую співрозмовницю.
— Ні, тільки я. Ще молодший брат навчається у Вінниці у вищому професійному училищі Львівського університету безпеки життєдіяльності. Йти служити — це був мій особистий вибір. Я — перший військовий у нашій родині.
— У такий непростий час напросилися в армію?
— Мене не одразу відрядили у зону АТО. Перебувала там у 2017-му. Служила у 59-му мобільному шпиталі, у хірургічному відділенні. Не знаю, як справлялися медики у 2014—2015-х, якщо при мені, бувало, доставляли протягом доби по 40 поранених...
— Страшно?
— І плакала, і хвилювалася — всього було, ніде правди діти, але впоралася. Все-таки це не передова. Допомагали один одному. Всі жінки нашого центру пройшли АТО — і лікарі, і медичні працівники. У нас постійно відбувається ротація. Працювала у різних відділеннях. Це допомагає вдосконалювати професійні навички.
— Про навчання в медуніверситеті мрієш?
— Хотілося б, але ж заочно у медичному не вчаться. А залишати роботу і йти на стаціонар... Такі думки закрадаються. Як буде далі, поки що не знаю. Мені подобається робота, подобається колектив, у якому працюю. Ще змалку хотіла стати медиком. Залюбки лікувала ляльок. Не було жодної, яку б я не «пролікувала».

За хвилину — 43 відтискання!

— У яких номінаціях конкурсу старший солдат Кривіцька перевершила суперниць?
— Максимальну кількість балів отримала за творчий виступ. Сповна скористалася тим, чого в дитинстві навчила мама. А вона мене навчила і співати, і танцювати, і малювати. Знадобилося. Пісню обрала патріотичну — про нашу рідну Україну. Відеопрезентацію допоміг створити брат. Вдячна йому за це. Так само всім, хто підтримував під час конкурсу.
— Спортивні вправи теж виконувала?
— Так. Спортом займаюся охоче і постійно. Тому мене це не злякало. Наприклад, відтискання від землі виконала найкраще — за хвилину відтислася 43 рази. Жодна інша учасниця не показала такого результату. Були сили і далі продовжувати вправу. Тільки час закінчився.
— Відчувала, що переможеш?
— Під час конкурсу думається про інше — як краще виконати певну вправу чи номер. Адже були завдання і з професійної підготовки: треба було демонструвати практичні навички тощо. Все відбувалося динамічно. Нереально було передбачити загальний результат.

Вишиває і мріє про гітару

— Кажуть, удома і стіни допомагають. Відчула це?
— Підтримку справді відчувала. Прийшла мама, рідні, знайомі, колеги з роботи приїхали. Старалася! Що перемогла, відчула тоді, коли на голові з’явилася корона.
— Що змінилося у твоєму життя після перемоги?
— Усе, як і раніше. Ті само тренування після роботи у тренажерному залі. Зустрічі з друзями. Постійно у русі. Не люблю сидіти на одному місці. Хіба що, коли вишиваю бісером. Уже вишила сорочку. Терпіння потрібне і для того, щоб навчитися грати на гітарі. Дуже хочу опанувати цей інструмент.

***

«Група підтримки активно вболівала за нашу Світлану, — каже Антоніна Бай, старша медсестра відділення лікарсько-льотної експертизи Вінницького медичного клінічного центру Міноборони. — Коли ми побачили виступи всіх конкурсанток, зрозуміли, що Світлана точно буде у призерах. Вона дуже активна. І це належно оцінило журі. А ми таку активність бачимо на роботі. Світлана надійна, їй можна доручити будь-яке завдання. Виконає! Бо відповідальна. З такими приємно працювати».

Та інші переможці

Звання першої віце-міс конкурсу «Берегиня у погонах-2018» виборола слухач Української військово-медичної академії молодший лейтенант медичної служби Вікторія Хухлей (Київ). У номінації «Міс чарівність» перемогу здобула старший солдат Ірина Гура (Миколаїв), «Міс оригінальність» — сержант Тетяна Пінчук (Житомир), «Міс глядацьких симпатій» — солдат Ірина Улян (Львів), «Міс професійна досконалість» — капітан медичної служби Ганна Проненко (Київ), «Міс творчість» — старший лейтенант медичної служби Крістіна Герасимчук (Рівне), «Міс грація» — старший солдат Юлія Гуцол (Вінниця), «Міс фото» — старший сержант Лариса Євмещенко (Біла Церква), «Міс посмішка» — старший солдат Надія Степанюк (Київ). Вітаємо чарівних переможниць!

Віктор СКРИПНИК.
Фото надано автором.

Вінницька область.