Вечірнє засідання 
3 липня

ДОСЛІВНО

Вікторія СЮМАР, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації:

— Ми вирішили піти шляхом не квот, не заборон, а стимулювання. Ми простимулюємо переходити пресу на українську мову, якщо її доставка коштуватиме дешевше.

Продовживши розгляд блоку питань інформаційної політики, народні депутати 228 голосами ухвалили за основу законопроект «Про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей» (№ 7291). Мораторій пропонується встановити тимчасово — на три роки, на час особливого періоду.
Співавтор законопроекту — голова Комітету з питань свободи слова та інформації Вікторія Сюмар — наголосила, що цей законопроект покликаний стимулювати розвиток саме україномовних друкованих видань. Адже в українській  глибинці — далеких селах — нерідко саме газети є єдиним джерелом інформації. А на територіях поблизу лінії розмежування на Донбасі подекуди «ловлять» лише російські телеканали, нашпиговані ворожою пропагандою. «У нас складається критична ситуація з друкованою пресою — з одного боку, постійно зростають ціни на папір, а монополістом з постачання паперу є Росія», — зауважила В. Сюмар. За її словами, «Укрпошта» за останні чотири роки підвищила тарифи на доставку друкованих видань на 165%, і хоче й надалі їх збільшувати.
«Це захист України перед інформаційними атаками ворога», — наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій.
Під час обговорення пролунало багато слушних думок. Тарас Пастух («Самопоміч») запропонував надати державну цільову підтримку тим україномовним виданням, які несуть правдиву інформацію мешканцям Донбасу. «На жаль, питання інформаційної безпеки для чинного уряду, не дивлячись на гарні публічні заяви, чомусь стало другорядним», — зауважив Юрій Павленко (Опоблок). «Треба робити так, щоб люди мали змогу купувати газети і оплачувати вартість наших друкованих видань і виплачувати пенсії вимушеним переселенцям», — додав Олексій Рябчин («Батьківщина»). Євген Рибчинський 
(ДГ «Воля народу») розповів, що деякі села на Чернігівщині геть  відключені від телебачення, й люди дивляться виключно російське телебачення, не працює дротове радіо, не підвозять україномовних періодичних видань. «Хто відключає одну за одною області, і для чого в період війни? Це як мінімум — казус, а як максимум — злочин державного порядку», — заявив парламентарій. Натомість деякі депутати закликали не втручатися у діяльність підприємства «Укрпошта», дати змогу поштарям самим встановлювати тарифи відповідно до ринкової кон’юнктури.
У першому читанні також схвалено проект Закону «Про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження)»  
(№ 8114). Законопроектом пропонується законодавчо закріпити положення, які давали б змогу встановлювати окремі тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою, що доставляються на територію Донбасу.
У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (№ 3454), якими заборонено розміщувати рекламу на опорах та інших елементах контактної мережі.
За результатами голосування відхилено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення соціальної реклами з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною» (№ 7360).
Ратифіковано Угоду між Урядом України та Урядом Фінляндської Республіки про реалізацію проекту «Фінська підтримка реформи української школи» (№ 0190), підписану 5 березня 2018 року в Києві. Угодою передбачено виділення технічної допомоги Україні від Уряду Фінляндської Республіки на суму до 6 млн євро для реалізації проекту у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа».
На доопрацювання направлено проект Закону «Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень жилого будинку» (№ 6424).

Олександра КУЧЕРЯВА.