Перша в країні, третя в Європі, п’ята — у світі. Саме таку характеристику дали новій біотеплоелектростанції, яка стала до ладу в Кам’янці-Подільському, що на Хмельниччині (на знімку).

Вона вироблятиме теплову та електричну енергію та зігріє 22 тисячі жителів міста. Переваги її роботи вже відчули в кількох мікрорайонах, куди протягом десяти днів у пробному режимі постачали воду, підігріту новою станцією. Тепер містянам обіцяють, що подача гарячої води буде регулярною, без збоїв. Але споживачі очікують і на інші переваги, зокрема, якщо не зменшення, то хоча б стабілізації тарифів на опалення та електроенергію. Адже завдяки впровадженню нових технологій це стало можливим.
У Кам’янці-Подільському цей проект з енергозбереження — не перший і не єдиний. Та наразі він залишається наймасштабнішим. Усе розпочалося з того, що вісім років тому в Брюсселі місто захистило «на відмінно» свій план з енергозбереження. За останні чотири роки КП «Міськтепловоденергія» здійснило реконструкцію трьох діючих котелень та побудувало чотири нові, що працюють на агропелетах і деревній трісці. Лише протягом двох минулих років завдяки заміщенню альтернативними видами палива споживання природного газу було зменшено на 5,2 млн куб. м. Паралельно в рамках програми «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання» розпочали будівництво нової ТЕС потужністю 45 МВт. Відтепер вона вироблятиме теплову та електричну енергію, заміняючи застарілі потужності газової ТЕЦ. А головне — у її котлах спалюватимуть замість блакитного палива альтернативні матеріали. Загалом їх може бути використано до десятка. Насамперед це солома, тріски, відходи лісового та сільського господарства та деревообробки.
Обласна влада запевняє, що вже досягнуто певних домовленостей із лісівниками краю, які готові поставляти матеріали на ТЕС за поміркованими цінами. А за словами представників енергохолдингу «Крігер», який виготовляв і монтував устаткування для станції, вона може працювати на тих матеріалах, що комунальники міста отримуватимуть лише під час догляду за зеленою зоною Кам’янця-Подільського та його околиць.
За словами виробничників, вітчизняні котли, що працюють на цьому об’єкті, відповідають вимогам найвибагливіших до дотримання екологічних норм європейських споживачів. Адже два десятки таких само котлів експлуатують в Англії, Франції та Бельгії.
Запровадити цей проект вдалося завдяки кредитам Світового банку. За словами фахівців, низька собівартість енергії, яку вироблятимуть три когенераційні установки, що вже монтують поруч зі станцією, дасть змогу окупити всі витрати за три-п’ять років. Та найбільша вигода в тому, що біотеплоелектростанція допоможе місту зменшити використання природного газу на 15,5 млн куб. м, а це 65% нинішньої норми споживання.

Ірина КОЗАК.
Фото автора.