Футбол. РФ. ЧС-2018. Плей-оф. Матчі 1/8 фіналу. 3 липня.
Санкт-Петербург. Швеція — Швейцарія. 1:0. Гол: Форсберг, 66. Вилучено Ланга, 90+4 (фол останньої надії).
Швеція: Ольсен, Лустіг (Крафт, 82), Лінделеф, Гранквіст, Аугустинссон, Классон, Свенссон, Екдаль, Форсберг (Ольссон, 82), Берг (Телін, 90), Тойвонен. Тренер — Янне Андерссон.
Швейцарія: Зоммер, Ланг, Джуру, Аканджі, Родрігес, Беграмі, Джака, Шакірі, Джемаїлі (Сеферович, 73), Цубер (Емболо, 73), Дрмич. Тренер — Владимир Петкович.
Швейцарці почали активніше, більше контролювали м’яч. Шведи відповідали пресингом і за найменшої нагоди намагалися бити по воротах. Однак до свистка на перерву суперники так і не відкрили рахунок. Але гра не була нудною і явно подобалася вболівальникам.
Після відпочинку команди продовжили загострювати ситуацію навісами та прострілами з флангів. Швейцарці знову створили більше напівмоментів. Натомість випади шведів були небезпечнішими.
Один із них приніс успіх, коли на вістрі атаки опинився Форсберг. Він ефектно завдав потужного удару з лінії карного майданчика. М’яч, зачепивши ногу Аканджі, зрикошетив у верхній кут воріт швейцарців.
Петкович пішов ва-банк, випустивши на поле ще двох нападників — Емболо та Сеферовича. Але з ударним угрупованням «синьо-жовті» впоралися без особливих проблем. Грамотна масована оборона шведів зводила нанівець атакувальні намагання опонентів.
Збірна Швеції у компенсований час могла закріпити перевагу. Рефері за фол останньої надії вилучив Ланга і призначив пенальті. Але телеперегляд зафіксував, що порушення відбулося за сантиметри до карного майданчика. Тому словенський рефері Дамір Скоміна скасував своє попереднє рішення й обмежився штрафним...

***

Москва. Колумбія — Англія. 1:1 (пенальті — 3:4). Голи: Кейн, 57 (п), Міна, 90+3.
Колумбія: Оспіна, Аріас (Сапата, 116), Давінсон Санчес, Міна, Могіка, Барріос, Карлос Санчес (Урібе, 79), Лерма (Бакка, 62), Гуан Куадрадо, Кінтеро (Муріель, 88), Фалькао. Тренер — Госе Нестор Пекерман.
Англія: Пікфорд, Вокер (Рашфорд, 113), Стоунз, Магуайр, Тріппьєр, Аллі (Дайєр, 81), Гендерсон, Лінгард, Янг (Роуз, 102), Стерлінг (Варді, 88), Кейн. Тренер — Гарет Саутгейт.
Тричі в своїй історії англійцям доводилося брати участь у серіях пенальті на чемпіонатах світу, і щоразу вони вибували з боротьби, програючи післяматчеву рулетку. Тому, коли їхнє протистояння з Колумбією перейшло в овертайм, а потім у ненависну для «левів» перестрілку, їхні прихильники добряче захвилювалися.
Але всьому настає кінець, і поразкам футболістів Англії в серії пенальті — теж. Цього разу вони зламали неприємну традицію і змогли вперше вийти переможцями. А якщо відверто, то команда Гарета Саутгейта не повинна була доводити до такого. Англійці володіли перевагою в основний час матчу і цілком могли досягти більшого, ніж гол Кейна з пенальті. Однак «леви» вирішили, що цього їм вистачить. За це були покарані Єррі Міною. Високий на зріст (193 см) оборонець «Барселони» після розіграшу кутового забив третій м’яч головою на цьому чемпіонаті. І тепер гідний називатися королем повітря.
У серії пенальті англійці влучили чотири рази (Кейн, Рашфорд, Тріппьєр, Дайєр). Удар Гендерсона відбив воротар Оспіна. Колумбійці реалізували лише три 11-метрові (Фалькао, Куадрадо, Муріель), Урібе влучив у поперечину, а «постріл» Бакки відбив Пікфорд.
Тепер у чвертьфіналі Англія 7 липня зіграє зі Швецією.

Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.