«Тема нинішніх слухань дуже актуальна. Тим паче з огляду на саміт Україна—ЄС, який відбудеться вже наступного тижня. Нині в ЄС головує Австрія, яка ключовими питаннями свого головування обрала кліматичні зміни та екологічну проблематику», — наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, відкриваючи вчорашні парламентські слухання: «Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату».

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Олег Недава, секретар комітету Остап Єднак, перший заступник голови комітету Анатолій Дирів.

Під час слухань наголошувалося, що Україна взяла активну участь у новому етапі міжнародного переговорного процесу щодо запобігання антропогенним змінам клімату, який було започатковано наприкінці 2016 року. Так, у рамках Конференції Сторін Рамкової Конвенції ООН зі зміни клімату було проведено першу нараду Сторін Паризької міжнародної кліматичної уго-ди, яка набула чинності 
4 листопада 2016 року. Зазначену угоду, спрямовану на посилення виконання Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, Верховна Рада України ратифікувала однією з перших серед парламентів у світі — 14 липня 2016 року.
Відповідно до Паризької угоди, на кожну країну покладаються зобов’язання визначити власний рівень обмеження обсягів викидів парникових газів і посильного його виконання. Крім того, серед основних ланок нової міжнародної кліматичної угоди є підтримка країн, які розвиваються, щоб запобігти змінам клімату.
«Протидія кліматичним змінам сьогодні стирає суперечності між народами та державами, бо це глобальна загроза для людства і боротьба зі зміною клімату на рівні боротьби з тероризмом є пріоритетом усього цивілізованого світу», — наголосив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак. У цьому контексті він процитував слова президента Франції Еммануеля Макрона, що «в нас немає планети «Б». Погоджуючись із цією тезою, О. Семерак додав, що Україна не має часу для того, щоб перевіряти цю аксіому.
Докладніше читайте в наступному номері.

Олена РОМАШКІНА.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua