«Україна має єдиний кордон — державний, який має бути надійним з точки зору захисту і легким з точки зору оформлення і переміщення товарів для легального бізнесу», — заявив під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та підкреслив, що це також означає нещадну боротьбу з контрабандою на митниці.
«Наші зусилля приведуть до того, що ми розірвемо це коло. Минулого року від митниці до бюджету додатково надійшло 70 мільярдів гривень, і цього року можемо отримати не менше», — сказав він та відзначив у цьому контексті важливість розблокування тендера на закупівлю сканерів для митних пунктів пропуску, які дадуть змогу контролювати вантажі з мінімальним використанням так званого людського фактора.
«Хтось розганяє через свої «зливні бачки» історію, начебто це Гройсман бореться за вплив на митницю. Мені цей вплив не потрібен, бо я борюся за єдине — за наповнення Державного бюджету. А це потрібно для того, щоб краще фінансувати українське військо, краще фінансувати медицину, пенсіонерів, українські дороги. Тож моя відповідь дуже проста: я спільно з колегами з уряду, МВС, ДФС, Нацполіції борюся за наповнення бюджету», — сказав В. Гройсман та на прикладі Одеської митниці продемонстрував, як зросли надходження до бюджету після початку реалізації урядової ініціативи «Україна без контрабанди».
За словами прем’єра, тільки з 20 по 26 червня, коли розпочалися активні заходи з припинення контрабанди, на Одеській митниці було розмитнено 1112 контейнерів з товаром на загальну суму в 498 мільйонів гривень. До того ж за деякими товарними групами митні платежі зросли майже вдвічі. Наприклад, якщо раніше за розмитнення одного контейнера із взуттям до бюджету надходило 16 тисяч 200 доларів, то тепер за розмитнення такого само контейнера сплачують 21 тисячу 600 доларів. Аналогічна картина з контейнерами із тканинами (раніше з одного контейнера до бюджету надходило 11 тисяч 200 доларів, а тепер — 24 тисячі доларів) та іграшками — платили 24 тисячі 300 доларів, а сьогодні сплачують 30 тисяч 500 доларів за контейнер. «Загалом, якщо раніше за розмитнення одного контейнера в середньому платили 500 тисяч гривень, то тепер — мільйон. І я розумію, що коли ці шалені гроші стали потрапляти до бюджету, то хтось їх втратив. Тож нині в багатьох кабінетах істерика: потоку грошей немає. Думаю, що вони навіть готові до кардинальних речей, щоб це все відновити», — сказав прем’єр і підкреслив, що це кошти українських громадян, тому ніхто не змусить його закрити очі на шалену контрабанду, яка має місце в країні.
Крім того, В. Гройсман звернув увагу, що тут іще не враховано поставки нафтопродуктів та 4 тисячі контейнерів, які перебувають у нейтральних водах, мабуть, чекаючи, що вдасться домовитися. «Не домовимося! Розмитнюйте, продавайте товар і платіть державі податки», — заявив прем’єр.
А реагуючи на жартівливу фразу міністра оборони Степана Полторака, який сказав, що Військово-Морські сили можуть підігнати ці контейнеровози із нейтральних вод ближче до берега, прем’єр припустив, що він таки запропонує Збройним Силам України провести десь там поблизу військові навчання. «Я не збираюся цього терпіти і «подєльніком» ні в кого бути не збираюся», — висловив свою позицію глава уряду.
Кабінет Міністрів ухвалив рішення про створення в Україні Національного фонду досліджень, який уже з 2019 року має розпочати грантову підтримку наукових досліджень та розробок. «У середньостроковому плані діяльності уряду визначено, що у 2020 році фінансування науки за рахунок бюджету має сягнути 0,5 відсотка ВВП. З цього фінансування ми хочемо, щоб на Нацфонд досліджень пішло приблизно 13—15 відсотків», — повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Сергій ЛАВРЕНЮК.