17 червня набрав чинності Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», який зобов’язує ці два види товариств внести зміни до своїх статутів, привівши їх у відповідність до нового закону.

Якщо не зробити

Лише до 17 червня 2019 року положення статуту товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю, що не відповідають закону, будуть чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності новим законом. Після цієї дати вони втратять чинність. Але це річне послаблення перестане діяти, якщо внесете до статуту хоча б одну зміну.
ТОВ та ТДВ звільняються від сплати адміністративного збору за державну реєстрацію змін до статутів протягом вказаного річного терміну.

Що нового у законі

Вихід учасників
Тепер учасники товариства, які мають 50 і більше відсотків, можуть вийти з товариства лише за згодою інших учасників товариства. Якщо ж частка менш як 50 відсотків, то можна виходити у будь-який час без згоди інших.
Відповідальність
Для директора (членів виконавчого органу) з’являються підстави, за яких з ним можуть розірвати контракт без виплати компенсації, а саме:
1) здійснення без згоди загальних зборів або наглядової ради господарської діяльності як фізична особа — підприємець у сфері діяльності товариства, бути учасником повного товариства або повним учасником командитного товариства, що здійснює діяльність у сфері діяльності товариства; бути членом виконавчого органу або наглядової ради іншого суб’єкта господарювання, що здійснює діяльність у сфері діяльності товариства;
2) нескликання зборів. Якщо вартість чистих активів товариства знизилася більш як на 50 відсотків порівняно з цим показником станом на кінець попереднього року. У разі порушення цього обов’язку та визнання товариства банкрутом до закінчення трирічного строку з дня зниження вартості чистих активів члени виконавчого органу понесуть відповідальність за зобов’язаннями товариства.
3) розголошення інформації, що стала відомою у зв’язку з виконанням ними посадових обов’язків та становить комерційну таємницю товариства чи є конфіденційною, крім випадків, коли розкриття такої інформації вимагається законом. Ця заборона діє також протягом одного року з дати припинення (розірвання) договору.
Договори корпоративні значні та із зацікавленістю
Вводиться поняття корпоративного договору, який надасть учасникам можливість врегулювати питання реалізації своїх прав та повноважень певним чином або утримуватися від їх реалізації.
Установлюється правило, що рішення про надання згоди на вчинення правочину, якщо вартість майна, робіт або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 50 відсотків вартості чистих активів товариства станом на кінець попереднього кварталу, приймаються винятково загальними зборами учасників.
Надання згоди на вчинення інших значних правочинів приймаються загальними збори учасників, якщо інше не встановлено статутом.
Посадові особи товариства, винні у порушенні порядку вчинення значних правочинів, солідарно відповідають за збитки, завдані товариству.
Відповідальність за збереження документів тепер несуть бухгалтер і директор.
Обмеження виплати дивідендів
Установлюється загальний квартальний строк виплати дивідендів (якщо є бажання, можна передбачити інші терміни). Паралельно передбачається заборона на рішення про виплату дивідендів або виплачувати дивіденди, якщо:
1) товариство не здійснило розрахунків з учасниками товариства у зв’язку із припиненням їх участі у товаристві або з правонаступниками учасників товариства відповідно до цього закону;
2) майна товариства недостатньо для задоволення вимог кредиторів за зобов’язаннями, строк виконання яких настав, або буде недостатньо внаслідок прийняття рішення про виплату дивідендів чи здійснення виплати.
Голосування
Заочне голосування. Учасник товариства може взяти участь у загальних зборах учасників шляхом надання свого волевиявлення щодо голосування з питань порядку денного у письмовій формі.
Рішення шляхом опитування. Ініціатор надсилає всім учасникам відповідний запит з проектом рішення із запропонованого питання, і у разі згоди із запропонованим рішенням учасник підписує проект рішення. Підписані письмові рішення набувають статусу протоколу. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували всі учасники товариства.
Раніше збори вважалися повноважними, якщо на них присутні учасники, які володіють у сукупності не менш як 50% голосів. Нині установчими документами (де немає державної частки в статутному капіталі) можна встановити інший відсоток учасників.

Наталя ГЕЛЕТКО.
Мал. Миколи КАПУСТИ.