Із 2015 року депутати Тернопільської обласної ради не могли дійти згоди щодо меж об’єднаних територіальних громад. І лише минулого місяця після тривалих дискусій та за вимогою жителів, які заповнили сесійну залу обласної ради, перспективний план розвитку схвалили. Таким чином, реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади на Тернопільщині набирає нових обертів.

Нагадаю, найбільше дискусій було щодо поділу на громади території Тернопільського району. «Деякі фракції перетворили важливе рішення на політичні ігри. Напередодні громади прийняли рішення про об’єднання — і ми змушені були його підтримати, адже це і є добровільне об’єднання громад. Ми мали п’ять варіантів перспективного плану, сформованих адміністрацією, але жоден не відповідав вимогам населення. Після кількох невдалих спроб депутати обласної ради таки ухвалили рішення, яке пропонувала депутатському корпусу саме наша фракція», — зазначив перший заступник голови обласної ради, керівник обласної організації ВО «Батьківщина» Василь Деревляний.
Свої рішення об’єднуватись усі громади оформили згідно з процедурою. Провели опитування, громадські слухання та сесії місцевих рад. Зокрема, на території Тернопільського району планують створити п’ять нових об’єднаних територіальних громад. Відповідно до перспективного плану в області є 59 ОТГ. Наразі на Тернопільщині вже сформовані 42 добровільні об’єднання.

Тернопільська область.