Мертві бджоли не гудуть і меду не носять,
або Хто заплатить за загиблих комах?

У Вільнянському районі Запорізької області продовжується протистояння пасічників з місцевим агропідприємством. Уже понад місяць місцеві бджолярі не можуть оговтатись від загибелі щонайменше 80 відсотків їхніх бджіл. Свої збитки цього сезону селяни рахують мільйонами гривень. Місцеві запевняють, виною всьому — хімікати, якими обробили прилеглі поля льону, та звинувачують одне з агропідприємств, яке розташоване на території села Антонівка. Від отрути на ланах постраждали мільйони бджіл одразу в кількох селах району. Минув місяць, утім ані компенсації, ані пояснень від агрофірми бджолярі не отримали. Тому днями зневірені пасічники пікетували агропідприємство. Від самого ранку більш як десяток бджолярів зібрались біля місцевої агрофірми.

Один з учасників акції Віктор Таранов (на знімку) наголошує, трагедії можна було б запобігти. Проте цією можливістю знехтували.
— У мене дві пасіки. Знаєте, це жахливо, коли приїжджаєш і бачиш, що біля улюбленої пасіки лежать гори бджіл. До того ж дикі птахи, які водяться в наших краях, вирішили спробувати мертвих комах — і загинули просто на місці, — згадує бджоляр. — За законом про обробку полів отрутохімікатами бджолярів повинні були попередити щонайменше за три дні через місцеві газети, медіа тощо. Нас ніхто не попереджав, жодної інформації в жодному виданні не бачили. 14 бджолярів, пасіки яких постраждали найбільше, написали заяви до поліції.
— 2 та 3 червня 2018 року до Вільнянського відділення поліції Пологівського відділу поліції ГУ НП у Запорізькій області надійшло 14 заяв від мешканців Вільнянського району Запорізької області про те, що в них за невстановлених обставин загинули бджоли. Оглядом місця подій були вилучені зразки ґрунту, — прокоментував начальник слідчого відділку Вільнянського відділення поліції Алік Джанінян.
Утім, у місцевому відділку провадження не відкрили, посилаючись на відсутність відповідної статті в Кримінальному кодексі. Тому тепер компенсація, яка мала б покрити витрати селян на відновлення бджолиних родин та бодай якусь частину втрачених коштів від продажу меду, залежить від результатів експертизи. З’ясувати причину масового мору комах пообіцяли в агрофірмі. Загиблих бджіл разом зі зразками ґрунту вони направили на експертизу. Утім, отримані результати, за словами пасічників, агрофірма вирішила не оприлюднювати.
— Спочатку в цій фірмі нам пообіцяли, що компенсують усі наші збитки в будь-якому разі, незалежно від висновків київських експертів. Проте відбір зразків на експертизу проводився з порушеннями, а тепер нам не повідомляють і самих результатів. А нещодавно генеральний директор фірми заявив пасічникам: «Як хочете, так і працюйте! Компенсації не буде». І це при тому, що обробка їхніх полів відбувається з масою порушень, таких, як, наприклад, нехтування забороною використання отрутохімікатів поблизу населених пунктів, — каже Віктор Таранов.
Тому обурені селяни вирішили поспілкуватись з керівництвом фірми. Проте у відповідь на пікет під стінами агрофірми — самі відмовки. За майже 6 годин очікування представники підприємства так і не з’явились.
Зараз мед у вуликах отруйний, а про його продаж навіть не йдеться,  зазначають бджолярі. Через це зазнали мільйонних збитків. Та головне, кажуть селяни, не мають гарантії, що подібна трагедія не повториться наступного року у вже відновлених за власний кошт вуликах.

Тетяна КУЧЕРЕНКО.
Фото автора.

Запорізька область.

 

ТИМ ЧАСОМ

Кожна пасіка матиме паспорт

На Сумщині вирішили паспортизувати пасіки, які тримають громадяни. Так обласна влада відреагувала на випадки масової загибелі бджіл, що сталися в регіоні. На переконання голови облдержадміністрації Миколи Подопригори, наявність паспорта дасть змогу пасічнику в разі конфліктних ситуацій, коли бджоли гинуть з вини сільгоспвиробників, відстоювати свої інтереси в правовому полі та вимагати повноцінної компенсації втрат.
На засіданні обласної Надзвичайної протиепізоотичної комісії йшлося також про заходи з убезпечення від інфекцій великої рогатої худоби та свиней. Останнім часом в області почастішали випадки захворювань тварин на лейкоз, сказ та АЧС.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.