Сьогодні на Рівненському загальновійськовому полігоні, де 6 липня під час навчань у результаті вибуху 120-мм міномета «Молот» загинули троє військовослужбовців 128-ї бригади й десятеро дістали поранення, відбудеться слідчий експеримент відтворення обставин трагічної події з підривом цього зразка озброєння. А завтра на своєму засіданні Комітет з питань національної безпеки і оборони розгляне цей трагічний інцидент у контексті питання небойових втрат. Про це під час засідання Погоджувальної ради в понеділок заявив голова профільного парламентського комітету Сергій Пашинський.

Раніше Президент України доручив міністру оборони й начальнику Генштабу терміново розібратися в причинах, на жаль, не першої трагедії, пов’язаної з «Молотом», і до завершення розслідування зазначені міномети не використовувати.
Наразі «Молот», розроблений українським підприємством «Маяк» на основі радянської конструкції міномета 2Б11, не прийнятий на озброєння ЗСУ, а поставляється на забезпечення нашої армії після завершення відомчих випробувань за прискореною процедурою згідно з постановою Кабінету Міністрів № 345.
Як зазначають військові експерти, після першого етапу війни на Донбасі й втрат 2014 року, ЗСУ катастрофічно не вистачало мінометів. За імпортом закупити їх не вийшло. І тоді було поставлено завдання створити свій зразок з опорою на вітчизняні рішення й матеріали.
Альтернативи «Молоту» для ЗСУ немає, — констатує гендиректор ДК «Укроборонпром» Павло Букін. І радить дочекатися результатів розслідування, які покажуть, чи став сам міномет причиною трагедії на полігоні в Рівненській області.
До цього закликає й головний військовий прокурор Анатолій Матіос, при цьому припускаючи, що причиною вибуху міномета могло стати подвійне заряджання. Крім того, на своїй сторінці у Фейсбуці Матіос пише про те, що попередньо в діях незалежного спостерігача стрільб є всі ознаки службової недбалості...
Незалежно від висновків комісії, і далі ми не застраховані від повторення таких трагедій, як у Рівному через «вроджені особливості дульнозарядної зброї». У міномет дійсно можна зарядити дві міни, стверджує директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, який спостерігав за народженням українського міномета і його вдосконаленням, як то кажуть, зсередини. Експерт припускає, що головною причиною трагічних повторень може стати людський чинник. На його думку, можливість помилки провокується напруженістю на полі бою, ігноруванням статутних вимог і норм безпеки, слабкою навченістю або, навпаки, надмірною впевненістю у своїх силах і навичках.
Щоб убезпечити особовий склад від позаштатних ситуацій при експлуатації міномета, крім бездоганного виконання техніки безпеки, Згурець пропонує МОУ як замовнику або «Укроборонпрому» оголосити конкурс на створення пристрою, який вбереже бійця від подвійного заряджання «Молота».