Завтра тестуванням з хімії завершиться додаткова сесія ЗНО. А наступного дня абітурієнти розпочнуть подавати заяви до вишів через систему електронного вступу.
Додаткову сесію зовнішнього незалежного оцінювання проводять щороку для осіб, які через хворобу або з інших поважних причин не змогли приїхати на основну. Крім того, участь у ній беруть військові ООС та мешканці окупованих територій Криму та Донбасу.
Нагадаємо, що для жителів тимчасово не підконтрольних районів передбачено спрощену процедуру вступу до вишів. Вони можуть потрапити до українських університетів без ЗНО, без шкільного атестата державного зразка і навіть без українського паспорта. Для цього потрібно звернутися до центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», створених при уповноважених Міністерством освіти ЗВО.
Такі абітурієнти заповнюють освітню декларацію (переносять до неї оцінки з не визнаного в Україні атестата, виданого органами освіти окупаційної влади в Криму та на Донбасі) та складають три іспити: з української мови, історії України та профільний вступний іспит залежно від майбутньої спеціальності. Останній можуть замінити на творчий конкурс — для вступників, які, до прикладу, хочуть опанувати професію музиканта.
За спрощеною процедурою вступники зможуть потрапити до переміщених навчальних закладів та розташованих у Луганській і Донецькій областях, а також уповноважених вишів в інших регіонах, на базі яких створено центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна». Серед цих закладів лише два розташовані в столиці — Київський національний економічний університет та переміщений з Криму Таврійський національний університет. Якщо абітурієнти з окупованих територій складуть ЗНО, то зможуть вступати на загальних підставах до будь-яких вишів країни.
За даними профільного міністерства, торік за спрощеною процедурою до вишів вступили півтори тисячі абітурієнтів.
Подробиці можна дізнатися у Міністерстві освіти, яке консультує вступників за вказаними на його сайті телефонами «гарячої лінії». Крім того, інформування вступників з Криму та Донбасу забезпечує громадська організація Фонд «Відкрита політика» за телефонами у Києві, Краматорську, Сєверодонецьку та Херсоні. В столиці фонд консультує за телефонами 050-550-54-11 та 068-951-25-13.
Як повідомили у МОН, станом на 11.00 9 липня вступники створили понад 100 тисяч віртуальних кабінетів — майже 60% від тієї кількості, яка очікується цього року. Реєстрація електронних кабінетів триватиме до 18.00 25 липня, а подавати через них заяви можна буде з 12 липня до 18.00 26 липня.
На «гарячі лінії» МОН та ДП «Інфоресурс», яке адмініструє систему електронного вступу, надходить багато звернень від вступників. Серед іншого запитують про застосування сільського коефіцієнта. Абітурієнт, який на нього претендує, має довести, що 2 роки мешкає в глибинці. Для цього треба завантажити в електронний кабінет довідку про реєстрацію місця проживання особи або інші документи — приміром, витяг з будинкової книги або довідку про місце реєстрації одного з батьків. Відповідні роз’яснення розміщено на сайті МОН.