Для результативного переобрання складу Центральної виборчої комісії політичні сили пропонують різні варіанти. Один з них — збільшити кількісний склад ЦВК через зміни до закону. Про це повідомив на брифінгу після погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.
«Рейтингове голосування попереднього тижня продемонструвало неготовність залу до підтримки питання про оновлення складу ЦВК, — сказав він. — Збираю пропозиції від лідерів фракцій з приводу того, як вийти з ситуації. Одна з них — щоб у законі про ЦВК змінити її кількісний склад, і таким чином зможемо розглядати в залі всі пропозиції, які подані фракціями і Президентом до парламенту, і дилеми — 14 чи 13 — немає. Тобто: збільшення членів ЦВК — і, відповідно, з’являється квота для 14 кандидатів, тобто для всіх тих кандидатів, які були подані Президентом України до Верховної Ради.
Як відомо, Президент України подав до парламенту 14 кандидатів на 13 (з 16) вакантних місць у ЦВК.
За словами А. Парубія, у парламенті тривають дискусії та дебати з цього приводу, відбудуться засідання фракцій. «І якщо буде знайдено порозуміння з приводу такого механізму і такої методики, я її запропоную», — сказав він.
Ще одна пропозиція, про яку повідомив Голова Верховної Ради, — внесення нового подання. «Але перевнесення подання передбачатиме нову спецперевірку для кандидатів, що автоматично відтягує розгляд законопроекту, — зазначив А. Парубій. — Кількість членів ЦВК можна змінити законом. Але щоб це питання вирішувати предметно, вкрай важливо, щоб визначилися всі фракції парламенту, щоб не повторилася ситуація, яка виникла минулого четверга».
На запитання, чи після ухвалення законопроекту № 7441 — про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» — Вищий антикорупційний суд розглядатиме ті справи, які вже зараз веде НАБУ, Андрій Парубій відповів: «Згідно з цією правкою має бути передбачено, що ті майже 150 кримінальних справ, які веде НАБУ, після початку роботи Вищого антикорупційного суду перейдуть до його юрисдикції. Але техніко-юридичне оформлення буде подане профільним комітетом».
Законопроект № 7441 розглядатимуть у сесійній залі у четвер, 12 липня. «Цей законопроект є прерогативою № 1 останнього пленарного тижня, і сподіваюся, зможемо його ухвалити», — резюмував Голова Верховної Ради.

Анна ШЕВЧЕНКО.