Цей тиждень у Брюсселі однозначно можна назвати «українським». Після учорашнього 20-го саміту Україна—ЄС у бельгійській столиці уже 11—12 липня відбудеться саміт НАТО. 
До останніх днів формат участі в ньому України достеменно не було відомо, оскільки Будапешт блокує зустрічі в рамках співпраці нашої країни з ЄС і НАТО через ухвалений Києвом Закон «Про освіту». Угорщина побачила порушення прав угорської меншини в нормі закону щодо обов’язкового отримання освіти державною мовою. Наша країна ці звинувачення відкидає.
Проте в неділю голова представництва України при Альянсі Вадим Пристайко в ефірі програми «Завтра» заявив, що Києву все ж вдалося обійти блокування Угорщиною участі в саміті, й засідання відбудеться спільно з Грузією у Брюсселі, інформує «Радіо Свобода». «Завдяки взаємодії із союзниками з НАТО нам вдалося переступити через блок, який встановлює Угорщина, намагаючись зловжити принципом консенсусу, який існує в НАТО. Варіант, який було визначено, — це спільне засідання з Грузією якраз через 10 років після Бухарестського саміту, коли і Україні, і Грузії було обіцяно, що вони стануть членами НАТО. Ми збираємося знову з Альянсом і будемо обговорювати, яким чином за цей час Україна і Грузія просунулися, що ще треба зробити і яка допомога Альянсу може обом країнам надійти», – сказав він. В. Пристайко також припустив можливість блокування Будапештом заяви засідання, але наголосив, що важливішою для України буде декларація саміту. «Головною перемогою для нас буде підтримка Альянсу у протистоянні з Росією, також важливим буде зафіксувати ті досягнення, які є, і визначити шлях уперед», — додав він.