Успішна реалізація реформи системи охорони здоров’я залежить від тісної співпраці профільного Міністерства та органів місцевого самоврядування.

Про це сказав віце-президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук (на знімку) на спільному засіданні Комітетів Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення та з питань охорони здоров’я, метою якого було вивчення проблемних питань, пов’язаних із запровадженням медичної реформи в Україні.

У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, Рахункової палати України, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, Фонду соціального страхування, наукових установ, медичних закладів та геріатричних інтернатів, засобів масової інформації.
«Реформа системи охорони здоров’я є однією з пріоритетних. Розуміючи це, асоціація постійно проводить роз’яснювальні заходи, де разом з експертами ми розробляємо рішення, які були б ефективні. 14 травня відбулась всеукраїнська фахова майстерня, за результатами роботи якої напрацьовано резолюцію з конкретними рекомендаціями. Документ подано до Кабінету Міністрів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів та інших органів, залучених до процесу реформ», — сказав Віктор Овчарук.
Рекомендації також містять пропозиції щодо збільшення субвенції з Держбюджету на кількість укладених декларацій між медичним закладом та громадянином, незалежно від факту проведення автономізації закладів, спроможних мереж, Центрів первинної медико-санітарної допомоги. Що пропонується забезпечити прозорий та публічний процес формування тарифів на послуги вторинної медичної допомоги, а також унормувати його найважливіші складові, наприклад, нормативи навантаження медичних працівників, скасувати дискримінаційну норму щодо диференційованого капітаційного тарифу для пацієнтів «червоного» та «зеленого» списків, повернутися до системи державного працевлаштування лікарів, що отримали медичну освіту на бюджетній основі, або запровадити механізм компенсації втрат із бюджету на освіту, що дасть можливість громадам укладати угоди з випускниками медичних закладів.
«Сімейна медицина є надзвичайно важливою ланкою, адже більшість населення проживає саме в сільській місцевості. Сьогодні вже напрацьовано багато змін, які настав час впроваджувати. А для цього має бути ефективна співпраця Міністерства охорони здоров’я та органів місцевого самоврядування — тих, хто приймає рішення на місцях. Тому хотілося б тіснішої взаємодії, оскільки більшість запитань сьогодні стосується саме органів місцевого самоврядування. Тож для успішного просування медичної реформи потрібні спільні обговорення та оперативне вирішення проблемних питань», — додав голова обласної ради.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото з сайту Тернопільської обласної ради.

Тернопільська область.