Випуск червонокнижної риби у пониззя головної української річки завершив Виробничо-експериментальний Дніпровський осетровий завод під Херсоном. Вочевидь, рік видався для іхтіологів не просто вдалим, а навіть знаковим. По-перше, державний план вони перевиконали: замість 1,2 мільйона мальків випустили у дику природу понад 1,6 мільйона (з них 1,31 мільйона особин стерляді та 304,8 тисячі осетра). Але головне те, що для отримання молоді підприємству відтепер уже не треба виловлювати дорослих плідників у Дніпрі — у тутешніх ставках виростили їх власне поголів’я. Причому наступного року запліднену ікру можна буде отримувати ще й від севрюги: на той момент представники цього виду достатньо подорослішають.
Утім, директор осетрового виробничо-експериментального рибоводного заводу Віталій Плугатарьов у бесіді з власкором «Голосу України» зазначив, що в умовах глобальних змін клімату випускати рибу до Дніпра стало складніше. Ця робота ведеться лише рано-вранці та пізно ввечері, коли спадає спека. Тоді молодь вантажать до спеціальної живорибної баржі й везуть на найглибшу тоню Дніпра — Широке плесо. Там її випускають, і риба одразу ховається на шістнадцятиметровій глибині, де її не дістануть ані баклани з пеліканами, ані водні хижаки на кшталт щук та судаків.