Комітет виборців України в рамках програми «Нове правосуддя» розпочав серію просвітницьких заходів під умовною назвою «Прес-сніданки із суддями».

На Кіровоградщині першим суддею-сміливцем, який погодився відверто поспілкуватися з журналістами «за тарілкою супу», став голова Компаніївського районного суду Вадим Червонописький (на знімку).
Звичайно, розмова стосувалася судової реформи, але простими словами. Учасники сніданку з’ясовували, що допомагає та заважає суддям (крім Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії судів України та Громадської ради доброчесності) належно виконувати свої професійні обов’язки та дотримуватися суддівської етики.
А ще про те, що поряд з величезною завантаженістю українських судів, призначення суддів, приведення їх до присяги та надання відповідних повноважень (у цьому разі суддя лише отримує зарплату, але не може здійснювати судочинство) відбувається вкрай повільно та затягується з багатьох суб’єктивних і об’єктивних причин. У тому числі й через недосконалість юридичної та нормативної бази. Для прикладу, співрозмовник журналістів чекав на складання присяги понад рік, і в цей період, відповідно, розглядами судових справ не займався. Нині Компаніївський районний суд, на відміну від багатьох і багатьох інших місцевих судів, укомплектований суддями на 100 відсотків. Однак і там один суддя поки що без повноважень і не може здійснювати судочинство.
Загалом на забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними та вищими спеціалізованими судами в 2017 році було передбачено 6,6 млрд грн, що становить 71,1% від обсягу, необхідного для задоволення потреб системи правосуддя.
На 2018 рік для забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними та вищими спеціалізованими судами передбачено 10,6 млрд грн. Це задовольнить потреби системи правосуддя приблизно на 77,9%.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото автора.

 

ФАКТ

Винагорода суддів:
— з 1 січня 2018 року розмір посадового окладу судді місцевого суду становить 30 прожиткових мінімумів для працездатних осіб або трохи більше 50 000 грн;
— судді апеляційного та вищого спеціалізованого судів — 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто майже 88 000 грн;
— судді Верховного Суду — 75 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тобто майже 130 000 грн;
Такий розмір винагороди судді зможуть отримувати тільки після проходження кваліфікаційного оцінювання, у процесі якого має бути підтверджена здатність здійснювати правосуддя.