У липні цього року виповнюється 120 років від дня народження Георгія Лангемака (на знімку).

З’явився на світ майбутній конструктор легендарних «Катюш» у Старобільську, а вже через рік сім’я переїхала до Єлисаветграда (нині Кропивницький). Тут Георгій зростав і  по 1916 р. навчався у місцевій восьмирічній гімназії, яку закінчив зі срібною медаллю при зразковій поведінці. Й сьогодні на будівлі колишньої гімназії, по вул. Шевченка, можна побачити відповідну меморіальну дошку.
У зв’язку з подіями Першої світової війни, щойно почавши вивчати японістику в Петербурзькому університеті, Лангемак опинився на Балтійському флоті й невдовзі отримав звання мічмана. Потрапив до німецького полону. В 1918-му повернувся до Єлисаветграда, звідти разом із братом Віктором поїхали на навчання до Одеси. Цього разу — на історико-філологічному факультеті університету. Деякі дослідники стверджують, що Георгій Лангемак навіть встиг послужити у війську гетьмана України Павла Скоропадського. Потім була військово-морська фортеця Кронштадт на Балтиці й суперечлива служба в лавах більшовиків.
У 1922 році майбутній винахідник одружився з дочкою колишнього начальника Єлисаветградського кавалерійського училища. А оскільки молодята вінчалися в церкві, то Георгія Лангемака виключили з ВКП(б). Хоч би як там було, але вже в 1923-му йому вдалося вступити до Військово-технічної академії Робітничо-селянської Червоної армії. Після чого він працював на керівних посадах в Ленінградській газодинамічній лабораторії, а з 1928 по 1937 рр. — у Реактивному науково-дослідному інституті, розробляючи й проводячи успішні випробовування реактивного міномета, що став відомий у роки Другої світової війни як «Катюша» й відіграв важливу роль в розгромі гітлерівців на Східному фронті.
Під час великого терору, в 1938 році, попри значні заслуги перед радянською владою, Георгія Лангемака розстріляли. З’ясовується, крім інших «гріхів», ще в 1921-му він брав участь у знаменитому антибільшовицькому повстанні моряків Кронштадта і вже тоді радянською владою був засуджений до розстрілу. Через кілька місяців така сама доля спіткала його брата Віктора. На даний час обоє реабілітовані як жертви політичних репресій.
Є певна містика в тому, що Віктор Лангемак проживав із родиною в Єлисаветграді-Зінов’ївську-Кіровому по вулиці Олексіївській, яка тепер носить ім’я Юрія Гагаріна. В чому ж містика? Виявляється, Георгій Лангемак не лише листувався із самим Костянтином Ціолковським, розмірковуючи про невоєнний вжиток ракет. Саме йому належить пріоритет вжитку терміна «космонавтика» в Радянському Союзі.
Насамкінець додамо, що, попри реабілітацію 1955 року, офіційне визнання до Георгія Лангемака як винахідника знаменитої реактивної зброї Другої світової, прийшло тільки в 1991-му — указом Президента СРСР Михайла Горбачова йому присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці (посмертно). А ще на зворотному боці Місяця є кратер, що носить ім’я Лангемака.

Федір ШЕПЕЛЬ.
Фото надано автором.