На сьогодні для виїзду за кордон із дитиною необхідно отримати згоду другого з батьків та оформити її нотаріально. За відсутності такої згоди можливість виїзду дитини вирішується у судовому порядку. Винятком є ситуація, коли батько (мати) заборгували аліменти, сукупний розмір яких перевищує суму платежів за шість місяців. У цьому випадку той із батьків, із ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання, відпочинку. Для підтвердження факту наявності заборгованості необхідно отримати довідку державної виконавчої служби.

Що пропонується змінити

Підготовлений до другого читання законопроект пропонує, щоб той із батьків, який проживає з дитиною, міг самостійно вирішувати питання тимчасового виїзду дитини за межі України на строк, що не перевищує одного місяця. Водночас розширюється й мета виїзду — лікування, навчання, участь дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинок за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей.
Якщо строк перебування за кордоном перевищує один місяць, то той із батьків, з яким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів лише за чотири місяці.
Паралельно надається можливість поїхати за кордон із дитиною тому з батьків, з ким дитина не проживає, але за умови, що він є добросовісним платником аліментів. Для цього йому необхідно звернутися з письмовою заявою (рекомендованим листом із повідомленням про вручення) до того з батьків, який проживає з дитиною. Дозвіл має бути наданий упродовж 10 днів. Якщо дозвіл не буде надано, то його можна буде отримати через суд.

Розмір аліментів

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину пропонується встановити у розмірі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (нині 50% прожиткового мінімуму). При цьому суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід) і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

Інші обмеження

У разі звернення особи, яка внесена до Єдиного реєстру боржників, для здійснення перереєстрації, зняття з обліку транспортного засобу з метою його відчуження органи МВС будуть зобов’язані відмовити у вчиненні реєстраційної дії та повідомити про це державного (приватного) виконавця.
При відкритті або закритті рахунку банк буде зобов’язаний перевірити наявність інформації про внесення особи до Єдиного реєстру боржників. У разі відкриття рахунку на ім’я фізичної особи, внесеної до Єдиного реєстру боржників, у тому числі через відокремлені підрозділи банку, або закриття рахунку такою особою банк зобов’язаний у день відкриття або закриття рахунку повідомити про це зазначений у Єдиному реєстрі боржників орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Наталія ГЕЛЕТКО.