Андрій ПАРУБІЙ: «Жодного обмеження у доступі українських журналістів до кулуарів парламенту не буде»

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у коментарі журналістам (на знімку) запевнив, що жодного обмеження у доступі українських журналістів до кулуарів парламенту не буде. І це — його послідовна позиція.
Як відомо, 4 липня Комітет Верховної Ради з питань Регламенту та організації роботи парламенту прийняв рішення щодо «впорядкування роботи журналістів і технічних працівників ЗМІ, акредитованих у Верховній Раді України». Документом, зокрема, передбачається створити окремий прес-центр на третьому поверсі кулуарів парламенту й не допускати їх на другий поверх, де журналісти досі могли вільно спілкуватися з депутатами. Це спричинило занепокоєння медійників, які сприйняли таку ідею як спробу обмежити доступ журналістів до народних депутатів. Рішенню Регламентного комітету передувало звернення керівника прес-служби апарату Верховної Ради Ірини Кармелюк до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики щодо «неприпустимої поведінки» акредитованих у парламенті журналісток Юлії Махмуді (газета «Громадський вісник Києва») та Валерії Єгорової (газета Flash on Time News). Скандал навколо цих журналісток виник, коли один із парламентських фотографів оприлюднив у Фейсбуці фото, на якому дівчата у зухвалому вбранні сиділи неподалік українського прапора, а одна з них демонструвала сороміцький жест. Керівник парламентської служби просила позбавити двох вищевказаних журналісток акредитації, а також встановити більш чіткі критерії надання та позбавлення журналістів та технічних працівників ЗМІ акредитації, впорядкувати їх роботу. 20 червня інформаційний Комітет ухвалив рішення позбавити акредитації у парламенті Махмуді та Єгорову.
А Регламентний комітет рекомендував Першому заступнику керівника апарату Верховної Ради — керуючому справами Петру Боднару ініціювати створення робочої групи для підготовки пропозицій про створення прес-центру на третьому поверсі кулуарів в будинку на вулиці Грушевського, 5 та розміщення місць для роботи журналістів.
У свою чергу, парламентські журналісти надіслали Голові Верховної Ради Андрію Парубію відкритого листа з проханням не вчиняти «антидемократичних кроків» щодо представників ЗМІ й не обмежувати їх доступ до кулуарів парламенту на другому поверсі та спілкування з депутатами.
«Я здивований цим листом до мене як до Голови Верховної Ради України, — сказав Андрій Парубій. — Багато журналістів, які тут є, провели зі мною багато років у цих кулуарах, і ще на День журналіста я сказав дуже чітко і виразно, і зараз хочу це повторити, що жодного обмеження доступу українських журналістів до кулуарів українського парламенту не буде. Це моя послідовна позиція», — наголосив А. Парубій.
Голова парламенту заявив також, що «підтримує журналістську ініціативу щодо запровадження більш чіткого порядку акредитації для висвітлення роботи Верховної Ради», та закликав долучатися до створення громадської ради при прес-службі парламенту, яка б допомагала в акредитації тих журналістів, які приходять до Ради.
«Апарат Верховної Ради тривалий час веде роботу з цього приводу, і вже є напрацювання про створення громадської ради, — відзначив Андрій Парубій. — Журналісти самі краще знають, хто справді займається журналістською діяльністю».
«Ми підтримуємо представників медіа, які професійно виконують свої обов’язки, вважаємо створення обмежень для їх роботи необґрунтованими, адже мова йде про висвітлення роботи українського парламенту і задоволення суспільного інтересу, — йдеться у зверненні Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики до Голови Верховної Ради. — Водночас поділяємо позицію прес-служби і керівництва Верховної Ради щодо необхідності впорядкування Положення про акредитацію: доступ до парламентської будівлі за картками акредитації повинні мати журналісти, які виконують свої професійні обов’язки та висвітлюють діяльність Верховної Ради, а не особи, які, спекулюючи на свободі слова, отримують акредитації для вирішення особистих питань». «У кулуарах повинні перебувати саме журналісти, а не лобісти чи бізнесмени», — зауважила перший заступник голови комітету Ольга Червакова.

Юліана ШЕВЧУК.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua