Вечірнє засідання 
10 липня

Народні депутати продовжили розгляд питань аграрної політики. У першому читанні прийнято проект закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству» (№ 8121).
Законопроектом пропонується запровадити низку антирейдерських запобіжників задля захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок з метою запобігання їх протиправному захопленню. Співавтор законопроекту Олег Кулініч відзначив, що законопроект надає власникам земельних ділянок дієвий інструмент проти підроблених підписів на договорах оренди. Адже сьогодні договір оренди укладається у простій письмовій формі. За таких умов реєстратору прав перевірити справжність підпису власника на договорі — майже нереально. Користуючись цим, стало досить поширене явище рейдерського захоплення земельних ділянок через підроблені підписи на договорах оренди. Законопроект надає власнику право вносити до реєстру прав заборону реєстрації оренди без нотаріального посвідчення договору. Таке саме право надається і учасникам господарських товариств. «Ми не вводимо обов’язкову нотаріальну форму. Визначати, чи робити це, чи ні, буде саме власник чи учасник товариства», — пояснив О. Кулініч.
Законопроект також зобов’язує відцифрувати всі документи на землю, які на сьогодні присутні лише у паперовому вигляді, тобто ті, які складалися до 2004 року. На сьогодні мільйони договорів оренди і державних актів на землю існують лише в паперовому вигляді. Відтак реєстратор при реєстрації оренди землі не може перевірити, чи був старий договір оренди, адже його в електронній базі даних немає. Цим користуються рейдери — масово укладається поверх старого договору оренди землі новий договір з іншим орендарем.
Законопроект зобов’язує Кабмін до 1 січня 2019 року, за бюджетні кошти, перевести в електронну форму та внести до Державного земельного кадастру інформацію про всі існуючі права на землю. За порушення державними реєстраторами вимог законодавства при вчиненні реєстраційних дій пропонується підвищити адміністративну відповідальність.
«Протягом останніх років рейдерство в Україні, незважаючи на створення цілого ряду комісій — міжвідомчої урядової комісії, комісії Мін’юсту, оперативних обласних штабів — продовжує завдавати економічних втрат в країні, руйнує правову систему держави та значно ускладнює сільськогосподарську діяльність і розвиток приватного бізнесу», — додав заступник голови Комітету з питань аграрної політики Олександр Бакуменко. — Загалом законопроектом пропонується внести зміни до 14 законодавчих актів України, що дозволить комплексно врегулювати питання протидії рейдерству. Ухвалення цього законопроекту дасть змогу забезпечити ефективний захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігти протиправному поглинанню і захопленню майна сільськогосподарських підприємств». О. Бакуменко нагадав, що у вересні минулого року при аграрному комітеті була створена робоча група для напрацювання законопроекту з цього питання, до складу якої увійшли народні депутати України, керівництво Мін’юсту, Мінагрополітики, Держгеокадастру, аграрних асоціацій, експерти у сфері земельних відносин, а також відповідні фахівці Генеральної прокуратури та Національної поліції України.
У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур» (№ 6673) — 234 «за».
За результатами голосування відхилено проект закону про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку (№ 8171).

Олександра КУЧЕРЯВА.