Учора в Брюсселі розпочався дводенний саміт НАТО. Упродовж останніх років виклики, які стоять перед Альянсом, зазнали кардинальних змін. Канцлер ФРН Ангела Меркель напередодні пояснила, що це пов’язано, зокрема, з анексією Криму Росією та підтримкою Москвою сепаратистів на Донбасі. Лідери країн-членів НАТО зазначають, що організації важливо більше сконцентруватися на захисті Альянсу. Тому головне питання цьогорічної зустрічі — витрати на оборону. Очікується, що члени Альянсу ухвалять нові рішення, спрямовані на підвищення військової мобільності та готовності сил, а також на зміцнення безпеки в Європі і навколо неї, зокрема, за допомогою посилення стримування і оборони.

Саміт НАТО відбувається на тлі загострення відносин між США та країнами ЄС. Невдоволення американського лідера Дональда Трампа, зокрема, пов’язано з тим, що багато держав-членів організації не виконують зобов’язання щодо виділення 2% ВВП на оборону, як було домовлено на саміті в Уельсі 2014 року. Напруження взаємин яскраво проявилося учора під час перемовин Д. Трампа та генсека Альянсу Єнса Столтенберга, на які було запрошено журналістів усупереч традиційній практиці. За інформацією «Європейської правди», Столтенберг розпочав зустріч із розповіді, що витрати всіх партнерів на оборону зростають, 8 із 29 країн-членів НАТО виконують вимогу про 2% ВВП на оборону. Але Трамп у відповіді заперечив, наголосивши, що США захищають Європу від Росії, в той час як європейські країни — заробляють гроші на торгівлі з РФ, а також спонсорують російську державу. Найбільше від американського президента дісталося Німеччині. Він жорстко розкритикував Берлін через підтримку газопроводу «Північний потік-2». Обговорення триватиме й на інших майданчиках саміту, і поки що важко спрогнозувати, чи досягнуть сторони порозуміння у цій ситуації.
Та гаряче у ці дні у Брюсселі не лише через напруження між США та ЄС. Участь України у саміті стала також широким колом для дискусій. Причина — позиція Угорщини щодо мовного питання в українському законі про освіту. Саме через це цього року засідання комісії Україна — НАТО на найвищому рівні не відбудеться. Натомість наша делегація на чолі з Президентом Петром Порошенком сьогодні візьме участь у засіданні Україна — Грузія — НАТО, де сторони обговорять протидію сучасним загрозам.
Програмою візиту П. Порошенка також передбачено низку двосторонніх зустрічей з лідерами іноземних країн, які братимуть участь у саміті НАТО.

Юлія ЯЩУК.