Перший заступник міністра Мінрегіонбуду має оперувати конкретними фактами і прізвищами, а не чутками й плітками. Так голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль прокоментував закиди про начебто тиск виконавчої влади на громади, які хочуть створити ОТГ.

— Члени уряду, а надто коли вони посідають такі посади, як перший заступник міністра, мають оперувати конкретними фактами й користуватися достовірними джерелами інформації, а не чутками чи плітками, — заявив Г. Москаль у відповідь на закиди першого заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслава Негоди про те, що виконавча влада начебто чинить тиск на громади, які хочуть приєднатися до Мукачева. — Передусім згідно зі змінами до закону про добровільне об’єднання територіальних громад для створення ОТГ з містом обласного підпорядкування, яким є Мукачево, не потрібні жодні погодження з боку районної, обласної державних адміністрацій чи інших органів виконавчої влади. Тож про який тиск взагалі може йтися? Першому заступнику міністра варто самому приїхати на Мукачівщину і поспілкуватися з мешканцями сіл. Він почує з перших уст, що і селяни, і сільські депутати категорично не хочуть приєднуватися до Мукачева, бо знають, що вони більше не розпоряджатимуться своїм майном і землями. Ними розпоряджатиметься Мукачівська міська рада, а точніше — міський голова.
Керівник області наполягає: Мінрегіонбуд має чесно попередити мешканців сіл про те, наскільки зміниться їхнє фінансове становище в разі створення ОТГ з містом обласного підпорядкування. Зокрема, вартість ліцензії на торгівлю тютюном у місті обласного підпорядкування у вісім разів вища, ніж у селі, а на торгівлю алкоголем — у 16 разів. Відповідно зростуть і роздрібні ціни для населення. Також у місті значно вищі податки на землю, нерухоме майно, ставки єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва, комунальні послуги (в тому числі вивезення сміття) тощо. Мінрегіонбуд мав би роз’яснити мешканцям потенційних ОТГ, що згідно з Конституцією змінювати межі міст може тільки Верховна Рада та що для цього недостатньо рішень сесій міської та сільських рад.
Геннадій Москаль через прес-службу ОДА вкотре наголошує: Мінрегіонбуд мовчить про те, що низка положень закону про добровільне об’єднання територіальних громад суперечить Конституції та іншим законам. Не кажуть, що місто може запросто закрити в довколишніх селах школи, амбулаторії, бібліотеки чи інші соціальні об’єкти. Тому якщо про це відкрито каже облдержадміністрація, то це «не тиск на громади, а роз’яснення для людей, котрі мають знати, що їх очікує, й усвідомити, що зворотної дороги не буде».

Ужгород.