Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, представляючи під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів черговий звіт уряду про роботу в першому півріччі, підкреслив, що в країні впродовж останніх місяців зростають промисловість, реальна зарплата, капітальні інвестиції, уповільнюється інфляція, що дає змогу говорити про досягнення економічної стабільності.

«Маємо зростання ВВП у 3,1 відсотка, що є дуже гарним показником і більше, ніж ми прогнозували, промислове виробництво зросло на 2,6 відсотка, зростання капітальних інвестицій становить 37 відсотків, а це означає, що входить достатньо серйозний капітал. Зрозуміло, що нам потрібно більше інструментів, і тут є дуже важливими останні позитивні оцінки стабільності роботи банківської системи. Реальне зростання виплаченої зарплати за мінусом інфляції становило 11,8 відсотка, а мінімальна зарплата зросла на 16,3 відсотка», — повідомив глава уряду.
Коментуючи виконання в першому півріччі Держбюджету, В. Гройсман повідомив, що його доходи забезпечено з плюсом у 54 млрд гривень, що дало змогу спрямувати на соціальне забезпечення на 19,2 млрд гривень більше, ніж минулого року, а також надати місцевим бюджетам на 33 млрд гривень більше підтримки.
Прем’єр звернув увагу, що такій динаміці сприяють останні рішенням уряду щодо спрощення ведення бізнесу та боротьби з контрабандою. «Ми запровадили електронні чеки замість паперових, що дає можливість зруйнувати монополію на касові апарати, яка коштує бізнесу 2 млрд гривень на рік, вдосконалили автоматичне відшкодування ПДВ, що допомогло вивести з тіні десятки мільярдів гривень, парламент ухвалив закон про запровадження «єдиного вікна» на митниці, що є дуже позитивним», — наголосив прем’єр.
Звернувшись до теми боротьби з контрабандою, В. Гройсман повідомив, що позавчора за допомогою сиcтеми ProZorro було проведено тендер на закупівлю сканерів для митниць, що дало змогу зекономити 600 млн гривень, або 50 відсотків від попередньо передбаченої на це суми. «Нам потрібні сканери, які дадуть змогу сканувати весь кордон і не пропускати контрабанду», — сказав він та підкреслив, що з 20 червня цього року, коли було ухвалено комплексне рішення уряду з боротьби з контрабандою, виявлено та заблоковано нові схеми. За його словами, внаслідок цих дій середній товарний чек на розмитнення зріс на 50 відсотків. «Наприклад, у травні, коли схеми ще працювали, одна з компаній за розмитнення іграшок вагою 7,2 тонни заплатила до бюджету 5,5 тис. доларів. Коли ми почали реально боротися з контрабандою, розмитнення такого само контейнера з таким само товаром коштувало 8,8 тис. доларів. А це означає, що 3,3 тис. доларів осідало в кишенях тих, хто завідував контрабандою в Україні», — сказав він та додав, що схожа динаміка й із розмитнення взуття: надходило 8 тис. доларів за контейнер до бюджету, а нині йде 14 тис. доларів за контейнер.
У цьому контексті прем’єр знову наголосив, що «схемщики» намагаються чинити шалений тиск і на нього, і на митників. «За оперативними даними, серед контрабандистів ходить історія, що потрібно трохи перечекати і скоро вдасться домовитись. Я наголошую: ні з ким ні про що домовлятися не збираюся. Це для мене принципова позиція. Я витримував тиск і раніше, витримаю і цей, хоч би чого це коштувало», — запевнив В. Гройсман, а також пообіцяв захистити кожного митника, який чесно виконує свою роботу.
Під час засідання прем’єр закликав народних депутатів в четвер консолідуватися та ухвалити законопроект, який остаточно дасть змогу розпочати роботу Антикорупційного суду. «Формування Антикорупційного суду дає можливість всім бути в рівних умовах. І Антикорупційний суд дасть можливість відновити справедливість», — сказав він, додавши, що це буде вкрай важливий позитивний сигнал суспільству.
Кабінет Міністрів схвалив розроблений Мінекономрозвитку Прогноз економічного і соціального розвитку України на 2019—2021 роки. «У 2016—2017 роках завдяки виваженим крокам уряду вдалося стабілізувати економіку та відновити зростання в 2,4 відсотка у 2016 році та в 2,5 — у 2017-му. Позитивна динаміка продовжується і в 2018 році — зростання ВВП становить 3,1 відсотка. Поточні тенденції розвитку країни перебувають у прогнозованому раніше тренді й надалі очікується збереження позитивної динаміки зростання основних макроекономічних показників», — повідомив Перший віце-прем’єр — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів.
За його словами, бюджетні показники розраховуватимуться на базовому, максимально реалістичному сценарії прогнозу, який передбачає зростання реального ВВП на 3 відсотки за підсумками 2019 року, на 3,8 — у 2020-му та на 4,1 — у 2021 році. Очікується, що у 2021-му реальне зростання ВВП перевищить докризовий рівень та становитиме 101,6 відсотка до рівня 2013 року.
Також прогнозується, що у 2019—2021 роках зростання цін на внутрішньому ринку поступово знижуватиметься: з 7,4 відсотка у 2019 році до 5 — у 2021-му. А за підсумками 2018 року інфляція має становити 9,9 відсотка.