На Вінниччині нинішньої весни планують розширити площі під ярими зерновими і зернобобовими на 51,2 тис. га — до 533,6 тисячі. Разом із озимими зерновий лан становитиме 912,6 тисячі гектарів, тобто на 23 тисячі більше, ніж торік. А кукурудза у структурі посівів сягатиме 22,3 відсотка.
Очікується, що аграрії посіють більше гречки, гороху, проса, вівса. Майже на п’ять тисяч гектарів — до 70 тисяч — розширять плантації цукрових буряків. Приросте і соєве поле.
Лише соняшник, за словами директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Миколи Неїлика, залишиться на рівні минулорічного показника — 166,6 тисячі гектарів, адже олійна культура виснажлива для грунтів.
— Господарства намагаються ефективно використовувати кожну сотку землі тому, що це сприяє поліпшенню їхньої економіки, — наголошує Микола Неїлик. — Навіть торік, коли ціни на зерно знизилися, його виробництво залишилося рентабельним. Все вирощене споживачі підмітають до зернини. Загалом у 2013-му на Вінниччині вироблено аграрної продукції на 16,5 мільярда гривень. Жодна інша галузь економіки краю не має таких високих показників.