Дніпровські історики знову потішили городян цінною знахідкою. Колекція нашого історичного музею скоро поповниться новою кам’яною бабою. Про це повідомив у Фейсбуці науковий співробітник музею, археолог Дмитро Романчук.
«Ні дня без баби — це наше гасло», — жартує Дмитро. І зазначає, що знахідка погано збереглася і без досліджень неможливо одразу визначити, до якого періоду вона належить.
Дніпровський археолог розповів, що особисто знайшов кам’яну статую в лісосмузі на околиці села П’ятихатки. Вона нагадує якийсь ідол чи антропоморфну стелу.
«За обрисами вона дещо схожа на скіфського ідола, у неї чітко окреслена голова, — розповідає Дмитро. — Але більше жодних ознак не видно, оскільки камінь дуже вивітрився, кришиться й розсипається. Поруч ми знайшли курганну групу, з якої, ймовірно, бабу й перенесли в посадку. Якщо кам’яна статуя виявиться скіфською, то її вік — майже 2,5 тисячі років. А якщо не скіфського періоду, тоді їй 3—4 тисячі років. Це покажуть дослідження».
Нова кам’яна баба обов’язково приїде до Дніпровського історичного музею. Зазвичай такі цінні знахідки перевозять маніпулятором. Таке транспортування коштує майже 3—4 тисяч гривень. Тому статуя ще трохи побуде на природі. Дмитро нині активно шукає схожі артефакти на околицях П’ятихатського району. Коли збереться кілька екземплярів, буде доцільно перевезти їх у Дніпро. Також Дмитро Романчук зазначив, що П’ятихатський район у плані археології досліджено слабко, там майже не велися розкопки. І тільки з 2017-го експедиція Дніпровського історичного музею на чолі з археологом Дарією Романчук почала проводити в цій місцевості археологічні розвідки. На цей рік заплановано розкопки в районі села Лозуватка.
«А торік ми привезли з розвідки в цьому районі стелу й скіфського ідола», — розповів Дмитро Романчук.

Дніпро.