Падіння гривні пов’язане з політичною нестабільністю та не має під собою економічного підґрунтя. Про це, відкриваючи учорашнє засідання Кабінету Міністрів, сказав в. о. прем’єра Сергій Арбузов (на знімку).

«На ринок готівкової валюти тисне політична нестабільність. Є напруженість, попри відсутність економічних підстав до цього», — сказав він та на підтвердження такого висновку навів цифри минулорічного платіжного балансу Національного банку. «Його сальдо позитивне і становить 2 мільярди доларів, тоді як у 2012 році сальдо було «мінус» 4 мільярди доларів», — сказав він.

Водночас в. о. глави уряду наголосив, що «кожен зайвий день протистоянь та небажання йти на компроміси ослаблює нашу державу насамперед економічно». На його думку, саме через політичну нестабільність міжнародні рейтингові агентства уже знизили кредитні рейтинги України, хоча на початку січня планували змінити прогноз рейтингів на «позитивний».

Разом з тим в. о. прем’єра зазначив, що після того, як було скасовано «закони 16 січня», котрі викликали заперечення у суспільстві, вже немає протистояння на вулицях, а мирні акції протесту проходять без будь-яких обмежень з боку влади. «Загалом градус конфлікту зменшується, тож виконавчій владі треба підтримати процес стабілізації ситуації в країні», — сказав С. Арбузов.

Щоправда, додав в. о. глави уряду, попри зменшення негативного впливу політичної ситуації на економічні процеси, повністю його уникнути не вдалося. Зокрема, однією із причин того, що в багатьох регіонах досі не прийнято місцеві бюджети, він назвав ту обставину, що в цих областях протестувальники продовжують блокування адмінбудівель. «В цілому по країні затверджено понад 40 відсотків місцевих бюджетів, проте в багатьох областях рівень їхнього затвердження коливається у межах 2—10 відсотків», — сказав С. Арбузов та додав, що серед тих, хто найбільше відстає, охоплені протестами регіони — Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська та Хмельницька області.

У зв’язку з цим в. о. прем’єра ще раз закликав до якнайшвидшого розблокування всіх адмінбудівель у регіонах, а в. о. міністра фінансів доручив сприяти якнайшвидшому прийняттю місцевих бюджетів.

Згадавши про наближення весняно-польових робіт, С. Арбузов висловив сподівання, що цього року природа не принесе березневих морозів та хуртовин, як це було торік. Тож уже найближчим часом значно актуалізуються питання забезпеченості аграріїв технікою, паливно-мастильними матеріалами та добривами. У зв’язку з цим він доручив в. о. міністра аграрної політики та продовольства Миколі Присяжнюку підготувати на наступне засідання уряду звіт про підготовку до весняно-польових робіт.

Завтра відбудеться відкриття Зимових Олімпійських ігор у Сочі, тож в. о. прем’єра запевнив: уряд зробив усе необхідне, щоб наші спортсмени якісно підготувалися та гідно представили Україну на світовій спортивній арені. Він також зазначив, що уряд ухвалив рішення про збільшення матеріального заохочення наших олімпійців.

«Як і всі українці, бажаю нашій збірній перемог і медалей. Адже доводити, що ми — велика нація, треба спортивними досягненнями, а не гарячими новинами у світових ЗМІ», — сказав С. Арбузов.

Під час брифінгу в. о. міністра інфраструктури Володимир Козак повідомив, що Кабінет Міністрів створив спеціальну комісію з розслідування аварії в Сумській області. Нагадаємо, що в понеділок, лютого, в Сумській області на нерегульованому залізничному переїзді сталося зіткнення маршрутки з поїздом, унаслідок чого загинуло 12 осіб.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Дослівно

В. о. Прем’єр-міністра України Сергій Арбузов: «Наших олімпійців-призерів чекають достойні винагороди: за здобуте «золото» — понад мільйон гривень, за «срібло» — близько 680 тисяч гривень і за «бронзу» — близько 470 тисяч гривень».