У Рівненському обласному госпіталі ветеранів війни, що у селищі Клевань Рівненського району, розпочала свою роботу перша в Україні інтенсивна програма терапії мови. Це авторський волонтерський проект афазіолога Оксани Ляльки «Заговори знову!». Проект є унікальним для України, адже більше ніде немає цілісної програми реабілітації бійців з важкими черепно-мозковими травмами, які супроводжуються розладом мови.
«Учасниками програми стали афазіологи та логопеди, які дізнаються про сучасне розуміння обробки мови та методи її терапії. Набуті знання використовуватимуть у роботі з десятьма ветеранами АТО, які лікуються стаціонарно в Республіканському центрі реабілітації наслідків нейротравм при обласному госпіталі. Усі вони мають порушення мови внаслідок отриманої черепно-мозкової травми або перенесеного інсульту», — розповідає Андрій Бурачик, керівник Рівненського обласного госпіталю ветеранів війни.
Заняття відбуватимуться упродовж місяця по 4—5 годин на день. Робота з пацієнтами проводиться у вигляді індивідуальних і групових занять. Оксана Лялька стверджує, що перший тиждень програми «Заговори знову!» був насиченим і результативним. Як розповідає персонал Центру нейротравм, колишні бійці АТО вже за тиждень інтенсивних занять почали показувати динаміку відновлення мови.