Президент України Петро Порошенко певен, що Президент США Дональд Трамп на зустрічі із президентом РФ Володимиром Путіним 16 липня у Гельсінкі, де тема нашої країни буде однією із ключових, не піде на поступки щодо кримського питання. Про це він заявив у четвер за результатами переговорів з американським лідером на полях саміту НАТО у Брюсселі. «Зазвичай я дуже оптимістичний, але, на жаль, оптимістичних сюрпризів з Гельсінкі не буде. І це погана новина. Не буде також і песимістичних сюрпризів. І це хороша новина», — уточнив він. Водночас він назвав «багатообіцяючим» порядок денний перемовин, висловивши впевненість, що Трамп не визнаватиме анексію Криму. Президент також додав, що очікує від зустрічі «миру, а потім — деокупації».

Кримське питання у розмові Порошенка і Трампа в Брюсселі було одним із головних очевидно через неоднозначну позицію американського лідера щодо анексії півострова, яку він демонструє останнім часом. Зокрема, на полях саміту НАТО очільник Білого дому уникнув прямої відповіді на запитання журналістів про можливість або неможливість визнання анексії Криму, але поклав відповідальність за це на свого попередника Барака Обаму. «Що станеться з Кримом віднині, я не можу вам сказати. Я цього не знаю», — наголосив він. Хоча чітка позиція невизнання анексії Криму Росією закріплена й у резолюції Конгресу США, й у заявах Держдепу та Білого дому. До речі, цього тижня представники Верхньої палати американського Конгресу від Республіканської та Демократичної партій внесли до Сенату проект резолюції щодо Криму. Окрім того, що в документі наголошується, що «політика Вашингтона повинна полягати у протидії намаганням змінити статус, демографічну карту чи політичну природу півострова», резолюція містить заклик до адміністрації Білого дому офіційно оголосити позицію — США ніколи не визнаватимуть незаконної анексії українського Криму з боку РФ.
Під час підсумкової прес-конференції у Брюсселі Петро Порошенко повідомив, що в рамках саміту НАТО він мав понад 15 двосторонніх зустрічей — зокрема, з Президентом Польщі Анджеєм Дудою, Президентом Франції Еммануелем Макроном, Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте тощо. Глава нашої держави, наголосив, що на всіх тет-а-тет обговорювалось питання звільнення українських заручників та політичних в’язнів, яких утримують у тюрмах Росії чи на окупованих територіях, повідомляє прес-служба Президента. За його словами, в ході саміту відбулись ефективні консультації, і питання проекту «Північний потік-2» зайняло вагому частину розмов. Президент також зауважив, що було вироблено спільну позицію щодо наступного етапу інтеграції нашої країни в європейські сектори, а саме — Енергетичний союз, який включає і енергетичну безпеку. Глава держави особливо наголосив, що підсумки його візиту до Брюсселя підтверджують — двері НАТО для України відкриті. За його словами, Київ ще має робити свою «домашню» роботу, але  всі учасники саміту підтвердили, що ми маємо перспективу членства.