Ранкове засідання 
13 липня

Під час учорашньої години уряду у Верховній Раді більшість запитань адресували Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману. Зокрема, відповідаючи на запитання керівника фракції «Народний фронт» Максима Бурбака, глава уряду розповів про перспективи подальшої співпраці із західними партнерами у зв’язку із завершенням процесу формування Антикорупційного суду на законодавчому рівні.
«Дякую за це рішення, — звернувся В. Гройсман до парламентаріїв. — Воно достатньо не просте, але довгоочікуване українським суспільством. Тепер треба його реалізувати для того, щоб ми мали справедливу судову систему». Він також нагадав, що із 2005-го до 2013-го Україна накопичила 50 мільярдів доларів боргів, які, за його словами, «пішли невідомо на що», а державну скарбницю протягом цього часу обнулили. Тепер нам потрібні гроші для обслуговування цих коштів, наголосив В. Гройсман, адже тільки протягом наступних п’яти років нам необхідно повернути 33 мільярди доларів.

 

Під час закриття восьмої сесії Верховної Ради України.

 

Нині наша економіка починає відновлюватися, але для того, щоб обслуговувати борги і забезпечити сталість зростання, ресурси необхідно запозичувати. Проте налагодження антикорупційної інфраструктури важливе не тільки для того, щоб отримувати кошти ззовні, а й для самих громадян, наголосив керівник Кабміну.
Також глава уряду повідомив, що тривають пошуки компромісу із Міжнародним валютним фондом щодо формування ціни на газ. Зараз для промисловості блакитне паливо коштує майже десять тисяч гривень, однак для населення урядом введено обмеження до семи тисяч. Тож йдеться про те, щоб вирівняти цю ціну і зробити її єдиною. «Категорично з цим не згоден, — каже В. Гройсман. — Тому рік ведеться серйозна дискусія і ми шукаємо правильний підхід, адже важливо, щоб від рішення не постраждали українці». Водночас, якщо країна не зможе обслуговувати свої борги, на неї чекає дефолт. А це, як наслідок, різке зростання цін, інфляція та скорочення доходів. Відтак, шукають прийнятне для всіх рішення, наголосив глава уряду.
Обговорювали вчора й ситуацію, пов’язану із власниками авто на іноземній реєстрації. «Ця проблема потребує законодавчого врегулювання і визначення, можливо, нової політики з точки зору митних платежів, які сплачують українці за автомобілі», — сказав В. Гройсман. Він запропонував у контексті вирішення проблеми розробити національне законодавство для стимулювання виробництва всередині країни і створити ідеальні умови для того, щоб в країні могли працювати світові автомобільні виробники. «Готовий бути максимально гнучким у цьому питанні», — заявив він, підкресливши, що це справа далекої перспективи.
Глава уряду висловив переконання в тому, що постанову, яка покликана руйнувати тіньові схеми під час розмитнення товарів, через яку, власне, й виникла проблема, необхідно тільки посилювати, «щоб вона працювала на народ». З приводу автомобілістів, то жодних репресій бути не може, наголосив він і пообіцяв зробити все необхідне для того, щоб до врегулювання питання в законодавчому порядку «ніхто не кошмарив людей».
Пізніше Прем’єр-міністр виступив з трибуни Верховної Ради зі зверненням з приводу закриття сесії. «Ми з вами змогли об’єднатися, коли ставало питання про ухвалення державницьких рішень, — звернувся він до народних депутатів. — Із сформованих 35 законів дев’ять уже прийнято в цілому, а п’ять у першому читанні. Зрозуміло, що основою сильної незалежної країни є національна економіка і тому нову сесію ми маємо присвятити її зміцненню, економічному зростанню і формуванню якісного майбутнього». Водночас В. Гройсман висловив розуміння, що під час наступної сесії фактично стартуватиме виборча кампанія. «Доки кандидати змагатимуться, ми в цій залі маємо демонструвати абсолютну згуртованість щодо прийняття правильних державницьких рішень, — сказав він з цього приводу. -Маємо можливість сказати, що служимо не виборам, а виборцям, незалежно від того, в якому періоді працюємо». Глава уряду висловив переконання, що на всі виклики парламент та Кабмін спільно можуть дати чітку відповідь. «Думаю, протягом наступних 15 місяців ми зможемо зробити багато правильних речей для того, щоб зробити країну багатою, — наголосив він. — Маємо насичені плани, маємо багато запитів від суспільства». Успішність такої роботи залежить винятково від злагодженості усіх гілок влади.
Виступаючи на вимогу двох фракцій представниця «Самопомочі» Ірина Сисоєнко звернула увагу на те, що нині на першому місці в парламенті стоять питання, які пов’язані із бажанням влади втриматися на своїх місцях. Водночас, вважає вона, нічого не робиться для того, щоб зберегти життя і здоров’я громадян. Щоб проілюструвати ці слова, парламентарій навела таку статистику: торік від серцево-судинних захворювань померли 392 тисячі осіб, 3,5 тисячі загинули в ДТП. Але така статистика не стає причиною того, щоб народні депутати виходили з залу, вимагаючи ухвалення відповідних законів, не спонукає відтермінувати відпустку тощо. «Уявіть собі скільки життів ми могли б зберегти, якби працювала на належному рівні система екстреної медичної допомоги», — наголосила законотворець і зауважила, що жодної державної копійки на службу екстреної допомоги в липні не надійшло.
Далі народні депутати пішли за незвичним для п’ятниці графіком. Так, Голова Верховної Ради поставив на включення в порядок денний три законопроекти, які стосуються вирішення проблем власників автомобілів на іноземній реєстрації та шахтарів. Більшістю голосів це вдалося зробити. Відтак, парламентарії перейшли до розгляду цих документів за скороченою процедурою. З приводу проекту змін до Податкового кодексу щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів доповідала голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. За її словами, проект змін — це альтернативний варіант вирішення питання. У ньому пропонується запровадити нові ставки акцизного податку з автомобілів з усіх громадян. «Ставки податку є зрозумілими і економічно обґрунтованими, — сказала вона. — Базовою ставкою для автомобілів на бензинових двигунах є 50 євро за тисячу кубічних сантиметрів, для дизельних — 75 євро». Однак коефіцієнт віку призведе до того, що більш старі автомобілі буде невигідно завозити. У такий спосіб вдасться регулювати екологічний податок, якого досі немає в Україні, наголосила Н. Южаніна. Цей документ у першому читанні підтримали 265 голосами. Так само більшість у сесійній залі зміг набрати проект змін до Митного кодексу та інших законодавчих актів щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України. За словами представниці профільного комітету, законотворці намагаються прикрити прогалини, якими скористалися громадяни, щоб не розмитнювати свої автівки. Його також взяли за основу.
Далі парламентарії розглянули законопроект, яким вносяться зміни в бюджет на поточний рік щодо належного забезпечення державного сектору вугільної галузі. Голова підкомітету з питань вугільної промисловості парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Михайло Бондар поінформував, що документом пропонувалося збільшити дотацію на розвиток і модернізацію шахт на 2,8 мільярда гривень. Однак, з огляду на ситуацію в країні, цю цифру погодилися зменшити вдвічі — до 1,4 мільярда. За результатами голосування законопроект схвалено за основу та в цілому.
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко виступила з трибуни з інформацією про те, що в п’ятницю в російській в’язниці відзначив 42-й день народження Олег Сенцов. Це вже п’ятий його день народження за ґратами і 61-й день голодування, нагадала вона. Також вона повідомила, що мама в’язня звернулася до В. Путіна з проханням про помилування. І. Геращенко звернулася до міжнародних партнерів, зокрема до США, з проханням тиснути на Росію з вимогою звільнити українських бранців. Вона ще раз нагадала, що Україна готова передати 36 росіян, які вчинили злочини в нашій країні, в обмін на українських громадян. І закликала МЗС ще раз направити офіційну ноту з вимогою дати офіційну відповідь на цю пропозицію. «Олеже, живи, — закликала Ірина Геращенко. — Усі кримські татари теж живіть — ви скоро будете в Україні».
Після цього Голова Верховної Ради Андрій Парубій виступив із заключним словом і оголосив про закриття восьмої сесії восьмого скликання.
З днем народження вітали народних депутатів Андрія Гальченка, Петра Сабашука, Юрія Соловея, Петра Юрчишина та Антона Яценка.

Надія СМІЯН.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Більше фото тут — www.golos.com.ua