Футбол. РФ. ЧС-2018. Фінал. 15 липня.

 

Франція святкує перемогу!

 

Лука Модрич і Кіліан Мбаппе.

 

Франція — Хорватія. 4:2. Голи: Манджукич, 18 (автогол), Перишич, 28, Грізманн, 38 (п), Погба, 59, Мбаппе, 65, Манджукич, 69.
Франція: Льоріс, Павар, Варан, Умтіті, Ернандес, Погба, Канте (Н’Зонзі, 53), Мбаппе, Грізманн, Матюїді (Толіссо, 73), Жиру (Фекір, 81). Тренер — Дідьє Дешам.
Хорватія: Субашич, Врсалько, Ловрен, Віда, Стринич (П’яца, 82), Брозович, Ракитич, Ребич (Крамарич, 71), Модрич, Перишич, Манджукич. Тренер — Златко Далич.
Рефері — Нестор Пітана (Аргентина).
Москва. «Лужники». 78 011 глядачів. 27 градусів.
Збірна Франції вдруге у своїй біографії здобула титул найсильнішої команди планети. Вважатимемо, заслужено. У драматичному і гострому фіналі вона здолала чудову збірну Хорватії. Але не все так просто далося переможцям. Адже протягом великих відрізків поєдинку перевагу мали хорвати.
Отже, є багато тих, хто вважає, що балканці грали краще. Але французи були ефективніші і навіть розумніші. У цьому сила команди: не граючи ідеально, вона забила чотири голи. Дідьє Дешам виграв тактичну боротьбу.
До речі, він третім у світі здобув титул чемпіона світу і в ролі гравця, і на посаді тренера. Перед цим таке досягнення було у бразильця Маріо Загалло і німця Франца Беккенбауера.

***

Після перемоги над хорватами Дідьє Дешам не шкодував компліментів на адресу підопічних, дав високу оцінку їхній грі. І підтвердив, що продовжить роботу в команді. Контракт 49-річного фахівця з федерацією футболу Франції розраховано до 2020 року.
«Не збираюся чинити, як Еме Жаке (після перемоги на ЧС-1998 тренер залишив «триколірних». — Авт.). Я повинен дотримуватися контракту, як і планувалося, продовжу роботу», — зазначив Дешам.

***

Лука Модрич разом зі своїми колегами — прекрасними майстрами — не взяв трофей, але хорвати все одно можуть вважати себе переможцями. Вони були хоробрими, атакували, але у фіналі їм не поталанило. Вони «допомогли» супернику забити гол. Хоча він стався після розіграшу штрафного, помилково призначеного рефері, адже Грізманн впав з власної волі. Та й пенальті у ворота Хорватії аргентинець Пітана призначив, ну, дуже сумнівне. Хоча у нього знайдеться достатньо адвокатів.
Але що б там не казали, а ці епізоди істотно вплинули і на перебіг поєдинку, і надто на психологічний стан хорватських футболістів. Вони, висловлюючись боксерською термінологією, трохи попливли, мов після нокдауну...

***

Слід згадати, що й часу у хорватів перед фіналом для відновлення було менше, ніж в опонента. Тому, можливо, і сил забракло. А загалом відзначимо відмінну роботу блискучої команди. Хочеться подякувати їй за цей чемпіонат світу. Команда Златко Далича абсолютно заслужено стала фіналістом, продемонструвала фантастичну волю та фізичну витримку і в попередніх зустрічах, і в фіналі.
Незаперечний факт: саме хорвати зробили фінал таким яскравим. Насамперед завдяки їхньому великому бажанню грати у футбол, зусиллям та майстерності. Франція грала на перемогу в турнірі, а Хорватія — на максимумі своїх можливостей.
Златко Далич:
— Я повинен привітати Францію. Перші 20 хвилин ми грали добре, контролювали матч. Потім після стандарту було забито автогол. Ми продовжували контролювати гру, повернулися до життя, а тут нас покарали пенальті.
Я не люблю коментувати суддівство, але скажу одну річ: у фіналі ЧС такі пенальті не призначаються. Але це не применшує перемогу Франції.
Своїм гравцям я сказав, що вони можуть пишатися тим, як зіграли. Щоб тримали вище голови. Немає причин для розпачу. Звичайно, у поразці є дещиця смутку, але я сказав, що не варто журитися. Адже іноді в футболі програєш.

***

«Золотим м’ячем» найкращого гравця чемпіонату заслужено відзначено Луку Модрича (Хорватія); «Золотою рукавичкою» найкращого воротаря — Тібо Куртуа (Бельгія); «Золотою бутсою» бомбардира — Гаррі Кейна (Англія) — 6 м’ячів; найкращим молодим гравцем став 19-річний Кіліан Мбаппе (Франція). Приз «Чесної гри» дістався збірній Іспанії.
За перемогу в чемпіонаті збірна Франції отримає 38 мільйонів доларів призових, Хорватія — 28 мільйонів.

Фото fifa.com
Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.