За фінансові, інвестиційні, культурні, туристичні потоки сьогодні конкурують не лише країни, а й регіони, маленькі міста і навіть невеличкі селища, отже, інвестиційний паспорт — це свого роду промоційний продукт. І він дуже важливий для Луганщини, яка через бойові дії та окупацію частини своєї території російськими найманцями втратила чи не всі інвестиційні проекти. Нині доводиться розпочинати все спочатку. Щоб інвестор розглядав принаймні можливість співпраці з Луганщиною, він повинен знати, насамперед, про існування такого регіону, про його сучасний стан не лише на загальнонаціональному рівні, а й регіональному, про преференційні умови входження на його територію. Наприклад, про місцеві податки і збори. Адже якщо місцева влада зацікавлена у залученні інвестицій, то вона може розглянути можливість і зниження цих податків.

Без будь-яких прикрас

Отже, враховуючи ці особливості, до оновлення, а точніше сказати, до створення інвестиційного паспорта у нових для території умовах на Луганщині підійшли неформально.
— Нашим завданням було подати правдиву, об’єктивну інформацію, показати стан нашої області без будь-яких прикрас, — пояснює заступник директора департаменту — начальник управління міжнародної технічної допомоги, європейської інтеграції та інвестиційної діяльності департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Луганської ОДА Костянтин Мєшков. — Чому? Тому що європейська політика і практика регіонального розвитку довели: там, де є певні проблеми і криза, завжди існують і можливості. Іншими словами, якщо в розвитку є слабкі сторони, то їх слід використовувати. Якщо, скажімо, порівняти нашу область із Харківською, то ми розуміємо, що насичення гравців на ринку у певних секторах там значно більше, ніж у нас. Тому низький рівень конкуренції і є, власне, тією можливістю, особливістю, якою інвестор може зацікавитись, прийнявши рішення на користь Луганщині. Завдяки інвестиційному паспорту інвестори у лічені хвилини можуть отримати великий обсяг інформації, розрахованої на широкий загал. Для цього ми використали сучасні підходи. Скажімо, паспорт містить багато інтерактивних посилань. Якщо хтось зацікавився виданими ліцензіями, наприклад на використання надр, то, зісканувавши код, можна відразу перейти на сайт, де є повна інформація. Також паспорт містить великий розділ інвестиційних пропозицій, є посилання на вільні земельні ділянки, на яких можна будувати свій бізнес. Зазначу, що вільні землі на Луганщині є. Певна їх частина має промислове призначення, отже, є можливість входити в наш ринок на вже підготовлені ділянки. Одну з таких промислових ділянок — індустріальний парк — ми нині створюємо у Рубіжному.
Попередній паспорт, до речі, не давав відповіді, чому інвестору слід заходити на Луганщину, не розкривав можливостей регіону. Тобто існував як презентаційний матеріал, а не як дієвий інструмент залучення. Нині все інакше.

Змінити хибну парадигму

Сьогодні інвестиційний паспорт розсилається українським дипломатичним установам, які працюють за кордоном, іноземним представництвам в Україні для презентації у ТПП та іноземному бізнесу. Це дуже важливо, оскільки і в Україні, і в світовому медіа-просторі нині бракує реальної об’єктивної інформації про Луганщину, бо існує стійка асоціація, пов’язана з військовими діями. Щоб змінити цю хибну парадигму, в області намагаються використовувати всі елементи територіальних громад, маркетингу, які доступні в сучасному світі. І продовжувати працювати над паспортом, враховуючи інтереси міжнародних партнерів, перекласти документ англійською — мовою бізнесу. Переформування документа під кутом інтересу іноземних партнерів, їх потреби в інформації і його переклад планується закінчити влітку поточного року.
Приклади наміру вкладення інвестицій в економіку області вже є, і найбільш яскравий — канадський проект. Між Луганською ОДА, МінТОТ і Канадською комерційною корпорацією (це урядова агенція) вже підписано меморандум щодо побудови у Рубіжному сонячної електростанції на 150 мегаватів. Проект перебуває на стадії переговорів та оформлення стосунків, прорахування рентабельності, кількості необхідної землі тощо. Зацікавленість канадської сторони досить помітна. Коли проект буде реалізований, він стане показовим індикатором для багатьох іноземних партнерів.
Зацікавились своїми можливостями на Луганщині і литовські бізнесмени. Вони готові працювати у різних сферах — АПК, переробна промисловість тощо. А це вже певний результат діяльності області у пошуку резервів і шляхів відродження економіки.

Підготував Павло ВОРОНЦОВ.