Сполучені Штати Америки нададуть Україні допомогу в зміцненні обороноздатності на 100 мільйонів доларів. Про це в ефірі програми «Свобода слова» (ICTV) заявив міністр оборони України Степан Полторак. «Міністр оборони США після ухвалення закону про національну безпеку, після аналізу, який вони провели з реформування ЗС, зазначив, що найближчим часом США нададуть допомогу Україні для зміцнення обороноздатності української армії, для поставки озброєння, техніки, оснащення на 100 мільйонів доларів», — зазначив він.
Нагадаємо, раніше комітет з питань збройних сил Палати представників Конгресу США представив проект закону «Про бюджет США на 2019 рік на потреби національної оборони», який передбачає виділення Україні 250 мільйонів доларів.
А на параді в Києві на честь 27-річчя незалежності України очікується прем’єрний показ новітніх зразків ракетної та артилерійської техніки вітчизняного виробництва. Як повідомив військовий експерт, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, планується, що Хрещатиком пройдуть оперативно-тактичний комплекс «Сапсан», високоточна система залпового вогню «Вільха», автоматизована ракетна система залпового вогню (РСЗВ) «Верба», нова самохідна гаубиця «Богдана» 155-го калібру та інші новинки. При цьому він зазначив, що до виведення на держвипробування і серійне виробництво окремих зразків ОВТ ще далеко...
Нещодавно Секретар РНБО України Олександр Турчинов у рамках контролю за реалізацією національної ракетної програми побував на державному підприємстві «Візар», яке залучено до кооперації зі створення нових ракетних систем та до модернізації ракет, що перебувають на озброєнні ЗСУ. Турчинов зазначив: РНБО ставить перед вітчизняною «оборонкою» завдання щодо створення нових перспективних ракетних систем. Мовляв, у пріоритеті ракети, які забезпечуватимуть надійну протиповітряну оборону нашої країни.
Тим часом українські підприємства активно опановують ремонт старої «буківської» ракети 9М38М1, повідомляє сайт «ОПК». Так, НВО «Павлоградський хімічний завод» розробило сумішеве тверде ракетне паливо з поліпшеними характеристиками, випробування якого вже триває. Очікують, що завдяки новому пороху і деяким змінам у програмному забезпеченні ракети її швидкість і дальність польоту істотно збільшаться. Якщо ракетники будуть задоволені «поведінкою» ЗРК під час випробних пусків, то одразу після їх завершення розпочнеться «перезаправлення» відремонтованих ракет.
За останні кілька років вітчизняним підприємствам вдалося фактично з нуля налагодити виробництво найбільш гостродефіцитних складників та відновити майже чверть парку вітчизняних зенітних ракетних комплексів «Бук-М1».

Ольга ВІТЕР.