Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Одеської області відвідав американський штабний корабель Mount Whitney, який бере участь у багатонаціональних навчаннях «Сі Бриз-2018». На навчаннях були представлені Болгарія, Велика Британія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Індія, Італія, Канада, Литва, Молдова, Норвегія, ОАЕ, Польща, Румунія, США, Туреччина, Україна та Швеція.

Президент України Петро Порошенко під час виступу на фрегаті «Гетьман Сагайдачний». Одеса. 16 липня 2018 р.

Фото Михайла ПАЛІНЧАКА
(прес-служба Президента України).

Під час зустрічі з головнокомандувачем збройних сил США в Європі, генералом Кертісом Скапаротті Президент відзначив, що за останні чотири роки співробітництво між Україною та НАТО посилюється. Петро Порошенко наголосив, що Україна проводить реформи і посилює свою обороноздатність та реформує безпековий сектор, оскільки стратегічною метою нашої держави є вступ до НАТО. Глава держави також подякував США за допомогу Україні.
А на вечірньому ефірі одного з телеканалів Петро Порошенко заявив: залишився лише один інструмент глобальної безпеки — НАТО.
«Незаконною анексією Криму і агресією проти нашої країни на сході було фактично зруйновано всю повоєнну систему безпеки світу, яка базувалася на рішенні Ради безпеки ООН і об’єднаному рішенні постійних членів Ради безпеки», — зазначив Президент.
Нині для нашої країни, на його переконання, членство в Альянсі має надзвичайно важливе значення, бо «ми упустили момент, коли країна могла стати членом НАТО на початку 2000-х».
«Нам обов’язково треба провести реформи. До речі, реформи для членства в Європейському Союзі і НАТО абсолютно збігаються.     НАТО — це військово-політична організація, де першим є питання свободи і демократії, захисту людей і стандартів життя людей, як і в ЄС», — зазначив Президент.
Він підкреслив, що результатами реформ є запровадження безвізового режиму для подорожей до країн ЄС, лібералізація валютного регулювання, поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною і ЄС, що дозволило збільшити товарообіг до 43% серед усіх торговельних партнерів України.
«Ми мали блискучий результат на саміті ЄС та   НАТО. Нам не просто сказали, що двері відкриті. А сказали — ніхто не зупинить, ні в кого немає «червоної картки». НАТО не збирається слухати і чути, і віддавати право Російській Федерації чи Путіну зупиняти український рух. Це право суверенної, незалежної держави України і Українського народу», — підсумував Петро Порошенко.
Говорячи про відмінність між сьогоднішнім ставленням українців до НАТО і ситуації в 2000-х, Президент наголосив: «Тоді підтримка НАТО була 11—16%, сьогодні — більше половини».
«НАТО на сьогоднішній день — це мир», — додав Петро Порошенко.