Катастрофа, зрада, обмін люб’язностями — як тільки не називають міжнародні експерти, західні політики та високопосадовці підсумки саміту США—РФ, який у понеділок відбувся у Гельсінкі. Проте самі учасники зустрічі кардинально іншої думки. Президент Дональд Трамп після переговорів із президентом Володимиром Путіним заявив, що відносини між Москвою та Вашингтоном відтепер покращаться, а очільника Кремля він вважає суперником у хорошому сенсі слова.

Обидва лідери погодились «частіше зустрічатись у майбутньому» і «вирішити всі проблеми», які обговорювали у Фінляндії. Варто зауважити, що президенти говорили більше запланованого часу — замість півторагодинної бесіди вони спілкувалися понад дві години. Зрозуміло, що тем для переговорів назбиралося чимало — і Україна, і Сирія, і Близький Схід, і намагання РФ втручатися у вибори президента США. Проте про вагомі рішення за підсумками саміту журналісти нічого не почули.
На спільній прес-конференції Трампа й Путіна тема України звучала, щоправда, виключно з вуст російського президента. Очільник Кремля запевнив, що РФ збереже транзит російського газу територією нашої країни після будівництва газопроводу «Північний потік-2». Він зазначив, що під час зустрічі американський лідер «висловлював занепокоєння з приводу можливого зникнення транзиту через Україну». «Я запевнив президента, що Росія готова зберегти цей транзит. Більш того — ми готові продовжити транзитний контракт, який завершується наступного року, у випадку врегулювання спору між господарюючими суб’єктами в Стокгольмському арбітражному суді», — заявив Путін. Трамп лише зауважив, що США будуть конкурувати з РФ на європейському газовому ринку.
І знову ж таки Путін, а не Трамп, розставляв крапки над «і» у питанні Криму. Він заявив, що президент США не визнав незаконну анексію півострова. «Позиція президента Трампа по Криму відома. Він її дотримується. Він каже про незаконність приєднання Криму до РФ. У нас інша точка зору. Ми вважаємо, що ми провели референдум у повній відповідності до міжнародного права… Для нас, для РФ, це питання закрите. Все», — сказав Путін.
Натомість Трамп зробив заяву щодо іншого й відверто шокував американський, та й не тільки, істеблішмент. Він не став звинувачувати Москву у втручанні в президентські вибори в США у 2016 році та відмовився підтримати висновки американських спецслужб, які стверджують, що таке втручання і справді відбулося. «Президент Путін каже, що це не Росія. Я не бачу причин, чому це повинна бути вона», — сказав він. Тобто, між даними американської розвідки і словом Путіна Трамп обирає другий варіант?
Іншим шоком стала заява Путіна про те, що США повинні підштовхнути Київ до виконання Мінських угод. Замість того, щоб заперечити ці слова і наголосити, що розв’язання конфлікту на сході України залежить від політичної волі Москви, Трамп просто промовчав.
Учора The Washington Post з посиланням на чиновників Білого дому і дипломатів повідомила, що Трамп проігнорував більшість матеріалів, підготовлених його радниками для зустрічі з російським президентом. За даними видання, співробітники адміністрації президента підготували понад 100 сторінок матеріалів, спрямованих на вибудовування жорсткої позиції щодо Путіна, але президент проігнорував більшість із них. У понеділок радники американського президента обговорили з Трампом низку питань — від анексії Криму Росією до російського втручання у вибори, однак він прийняв інше рішення з приводу своїх заяв на саміті.
Отож, як й обіцяв очільник Білого дому на зустрічі у Брюсселі з президентом України Петром Порошенком минулого тижня, новин для Києва за результатами саміту немає ні оптимістичних, ні песимістичних. Але причини для занепокоєння — безліч. І перше — це те, що Трамп на спільній прес-конференції не згадав жодним словом ні про агресію РФ на території України, ні про Крим, ні про катастрофу МН17. На запитання: «Про що це може свідчити?» Петро Порошенко у понеділок в ефірі «Свободи слова» сказав: «Базуючись на моїй зустрічі з Трампом, яка відбулася напередодні на саміті Україна—НАТО, базуючись на документах саміту НАТО, де стоїть, у тому числі й підпис американського президента Дональда Трампа, Україна була і залишається серед перших пріоритетів як НАТО, так і США. А те, що про це говорив Путін, то для мене є абсолютно очевидним, що якщо так багато говорив, то і йому воно свербить».
У Вашингтоні Трампа після саміту американці зустріли масовими протестами. Десятки активістів із плакатами, вигукуючи: «Зрадник», зібралися під Білим домом. Поведінку американського президента розкритикували як його опоненти, так і навіть соратники з Республіканської партії. Головне, що збурило суспільство: Трамп, стоячи поряд з російським президентом, заявив: жодної змови з росіянами в його передвиборного штабу не було, адже в цьому його запевнив Путін.
Шквал критики президент отримав не лише від суспільства. Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер у Твіттері написав: «Я більше 30 років спостерігав американсько-радянські/російські прес-конференції президентів, інколи особисто. Втім, я ніколи не бачив нічого настільки поганого та неприємного, як виступ Дональда Трампа. Отже, це Путін, а не Трамп заявляє, що Трамп дотримується позиції про незаконність анексії Криму Росією».
Схожою була і міжнародна реакція. Колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більдт назвав прес-конференцію «дивовижною в багатьох аспектах». «Трамп не сказав зовсім нічого про російське втручання в Україні. Нічого. Нуль. Зовсім нічого», — написав він у Твіттері.