Студенти Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка переконані — найкраще дозвілля організоване самотужки. Це розуміння приходить із перших днів навчання, коли дівчата й хлопці, ще несміливі, неадаптовані, під керівництвом старшокурсників проходять посвяту в студенти.
На відміну від урочистої загальної посвяти в студенти, яку проводять в університеті традиційно перед Днем знань, факультетські святкування — камерні, веселі й не обходяться без сюрпризів. На вірність студентському братству першокурсники присягають відповідно до специфіки факультетів: на турбазі, у музеї, на сцені театру, у лісі біля вогнища. А перед тим їх чекають цікаві випробування, квести, змагання, під час яких і зароджується студентська дружба.
Минає місяць-другий — і ось вони вже справжнісінькі студенти, самостійно готують День першокурсника, під час якого демонструють таланти. Підготовка до таких свят — це і добра організаторська школа. Згодом ці якості та вміння розвиватимуться під час вивчення спеціальних дисциплін, але виступ перед друзями — це майже школа оратора. Чого тільки не побачиш на Дні першокурсника! Тут і класичні музичні номери, і яскраві пародії, і гумор. Найкращих студентів потім делегують на університетський конкурс «Шукаємо таланти». Номінацій багато, учасники отримують відзнаки, а ще — долучаються до організації Дня українського студента та Міжнародного дня студента.
Характерна риса, притаманна студентству ТНПУ ім. В. Гнатюка — теплі, дружні стосунки з викладачами. Разом з наставниками вони проводять поетичні вечори, запальні дискотеки, конкурси та українські вечорниці, готують розважальні програми для дітей у сиротинці та мешканців геріатричного будинку, допомагають захисникам Вітчизни, організовують благодійні ярмарки, майстер-класи і виховні заходи для школярів. Так переплітається навчання й дозвілля, виникає особлива щира атмосфера взаємодопомоги, формується колектив.
Цьогоріч на День університету студенти ТНПУ ім. В. Гнатюка разом із викладачами встановили аж два рекорди, підготували унікальний флешмоб, який об’єднав Україну. Не так давно виникла в університеті ще одна традиція — особливе проведення останньої пари. Радісне, урочисте, адже здобули вищу освіту, зросли духовно, стали гідними фахівцями.
Студентські роки — час, що минає швидко, та назавжди залишається в пам’яті. І не тому, що це пора молодості. А тому, що цей час насичений подіями, доленосними зустрічами, фантастичними можливостями, блискавичними шансами. Не вірите? А студенти ТНПУ ім. В. Гна-тюка це добре знають!

Тернопіль.