Подивитись, як живуть діти у різних інтернатних закладах, підтримати їх, допомогти відчути тепло рідного дому — таку мету ставлять перед собою учасники проекту «Help Us Help The Children», який реалізується МБФ «Нове покоління» і спрямований на підтримку вихованців інтернатів. У рамках акції «Ходотон» група волонтерів фонду планує пройти пішки 650 кілометрів від Києва до Ворохти, де у серпні розпочнеться літній табір для дітей, що не мають можливості жити у своїх родинах.

Учасники «Ходотону» в дорозі вже місяць. За цей час вони встигли пройти шляхами Київщини та Житомирщини і відвідати низку інтернатних закладів. Нині їхній маршрут проходить Хмельниччиною. Побували на етнофестивалі в Старокостянтинівському замку князів Острозьких, відвідали Хмельницький дитячий будинок-інтернат (на знімку).

Побаченим були приємно вражені. Нині у будинку-інтернаті діють шість груп, у кожній з яких об’єднано до півтора десятка дітей. Усі групи мають свою маленьку домівку, де є ігрова кімната, кухня та кімнати для дітей. У групах живуть діти різного віку: від дошкільнят до підлітків. Їх підбирали так, щоб діти почувалися комфортно, а головне — щоб брати і сестри обов’язково були разом. Така організація допомагає вихованцям вчитися будувати і родині стосунки, і стосунки з однолітками. Живучи разом, старші навчаються піклуватися про молодших, опановують навички, що стануть у пригоді в самостійному житті. Щодо освіти, то в інтернаті діти отримують лише дошкільну, а потім йдуть до шкіл, розташованих поруч. 
Учасники проекту відзначили, що цей дитячий будинок — один із найкращих, які їм доводилося бачити. І він може бути зразком того, як зробити життя дітей повноцінним та комфортним.
Гості мали можливість поспілкуватися з мешканцями цього будинку, хоча нині їх у закладі небагато — більшість вихованців на відпочинку. Говорили про життя в інтернаті, плани на майбутнє. Водночас учасники проекту розповіли про свою благодійну діяльність та про те, що спонукало їх до участі в ньому. На згадку про зустріч обмінялися подарунками і запросили хлопчиків та дівчат до літнього табору у Ворохті.
Після Хмельницької області «ходотонівці» попрямують на Тернопільщину.

Ірина КОЗАК.
Фото з архіву інтернату.

Хмельницька область.