У Кремінній, на мальовничому березі річки Красна, відбувся ІІІ обласний фестиваль української народної іграшки та гри.  

На знімках: фестивальні миті.

Усі охочі мали змогу познайомитися з різними техніками створення народних іграшок із природних матеріалів. Для цього була організована робота майданчика «Етноіграшка», де майстри декоративно-ужиткового мистецтва з усіх районів області провели майстер-класи з виготовлення ляльки-мотанки, обрядової ляльки, текстильної іграшки, українського козачка, глиняної іграшки тощо.
У так званій благодійній зоні «Крамничка добрих справ» під час майстер-класів учасники фестивалю мали змогу виготовити різні іграшки і передати їх дітям із прифронтових населених пунктів, з малозабезпечених сімей, а також тим, які перебувають у закладах психологічної реабілітації. Охочі могли купити вже готові ляльки і зробити власний благодійний внесок.
А на спеціально облаштованих дитячих та дорослих ігрових зонах знавці народних традицій долучали гостей до сезонно-обрядових, побутових ігор, атракціонів та забав. Усі охочі поринули у світ народних розваг і стали учасниками театралізованих та сюжетно-ігрових програм різноманітної тематики — «Струмочок», «Хто кого перетягне», «Очищення кропивою», «Тинок», «Бій мішками», «Коти — миші». 
На завершення заходу глядачів зачарувало обрядове дійство запалення купальського вогнища.
Показово, що такий фестиваль відбувається на Сході України, і попри всілякі міфи, переконує: культура Луганської області — українська! Фестиваль був започаткований у 2016 році та проводиться згідно з Регіональною програмою розвитку української мови, культури та національної свідомості громадян України на території Луганської області. Організаторами виступили облдержадміністрація та обласний центр народної творчості.

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.

Луганська область.