На Херсонщині досі ніяк не можуть вирішити долю Генічеського медичного училища, де опановують спеціальності медсестер та фельдшерів понад двісті юнаків та дівчат — у тому числі з обмеженими фізичними можливостями. Торік облрада взагалі пропонувала закрити цей комунальний заклад (створений ще 1966 року), об’єднавши його з Бериславським медколеджем.

Директор Генічеського медичного училища Лілія Піжук.

Та після протестів трудового колективу й рядових генічан від цих планів відмовилися. А Херсонський державний університет підтримав ідею зробити училище своєю філією. Цей варіант начебто всіх влаштував, і обласна рада зрештою узгодила перехід ГМУ до іншої форми власності. Однак тут з’ясувалося, що після узгодження університету не передали майно училища. На додачу на його частину раптом ще один претендент з’явився.
Очільник комісії Херсонської облради з питань міжнаціональних відносин, культури, освіти, молодіжної політики, фізкультури та спорту Володимир Шадрін пояснив, що нічого проти передачі майна медичного училища державному вишу депутати не мають. Буцімто юридична служба порекомендувала проводити цей процес у два етапи: спочатку узгодили зміну статусу освітнього закладу, а потім передаватимуть нерухомість і все інше. «Питання винесуть на обговорення найближчої сесії», — каже Володимир Шадрін.
Але в ситуацію втрутилася й третя сила. Депутати Генічеської райради також не проти відірвати від училища ласий шматочок у вигляді нещодавно відремонтованого спорткомплексу. Причому безплатно. Вони наполягають, щоб облрада обговорила їхню пропозицію, але викладачі й студенти освітнього закладу вважають — обговорювати нічого.
— Генічеське медичне училище треба передавати в структуру державного вишу саме єдиним майновим комплексом, а не намагатися відірвати від нього якусь частину. Це принципова позиція, — переконує директор Генічеського медичного училища Лілія Піжук. — Нас заспокоюють, що після передачі спорткомплексу до комунальної власності району училище завжди зможе орендувати об’єкт для тренувань та змагань. Але це те саме, якби сусід забрав твою квартиру навзамін обіцянок пустити тебе у неї пожити. Така солодка пропозиція нас не влаштовує навіть попри те, що райрада свого часу частково фінансувала ремонт училищного спорткомплексу.

Так чи інакше, але справа з отриманням нового статусу для Генічеського медичного училища неприпустимо затягується. Воно досі — у підвішеному стані. А тим часом до початку навчального року залишаються лічені тижні. І викладачі ГМУ досі не відають, у якому статусі вони розпочнуть заняття — як училище, вузівська філія. Чи... взагалі не розпочнуть, бо з обласного бюджету їхнє фінансування припинять. А з державного через бюрократичну тяганину ще не почнуть.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото автора.

Херсонська область.