Російська Федерація продовжує перешкоджати становленню Української православної церкви, не гребуючи при цьому будь-якими методами. Опір на місцях намагаються чинити «трудящі» українського екзархату РПЦ, наприклад, митрополит Запорізький і Мелітопольський Лука, який нещодавно назвав надання Томосу Україні «сатанинським проектом». Про це повідомляють експерти секції «Браво» групи «Інформаційний опір».
Вони стверджують, що протистояння йде й на глобальнішому рівні, для чого використовується «важка артилерія» у вигляді російської пропаганди, яка запустила новий фейк зі згадкою про вище українське керівництво, через що нібито офіційна делегація Фанара — резиденції Константинопольського патріарха, не приїде на святкування 1030-річчя Хрещення Русі. Фабула цього фейку — «підкуп» Вселенського Патріарха Варфоломія, на який певні «заможні люди» дали 25 мільйонів доларів. Ця «новина» походить від відомого «РИА Новости Україна», пов’язаного з Кирилом Вишинським, який перебуває під слідством.
Інформацію в мережі Інтернет поширює така собі Діана Михайлова. З її платформи в ЖЖ запущена «качка» про ті самі 25 мільйони доларів, утім, як вона стверджує, більшу частину грошей, а саме 15 мільйонів, «привласнив» собі Президент Порошенко.
Це вкидання з радістю підхопили деякі «незаангажовані» українські ЗМІ, що спеціалізуються на питаннях «зради». Далі по накатаній з посиланням на них цей фейк почала «розганяти» і російська пропаганда з деякими доповненнями. У фейковий кисіль вирішили мокнути й самого Варфоломія — нібито Вселенський Патріарх «образився» на українську сторону, що «не всі гроші дійшли». А далі «фактаж» підганяється під замовлення, мовляв, із цієї причини з очікуваним Томосом в України можуть бути «великі проблеми».
Нагадаємо, в інтерв’ю «Голосу України» (№ 114 (6869) від 22 червня 2018 року) Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет зазначив: «Ми сподіваємося на те, що Українська церква отримає Томос. Імовірність цього — 99 відсотків. Велику роль тут відіграє Президент Петро Порошенко, він зумів переконати Вселенського Патріарха в необхідності такого рішення. Для надання Томосу необхідне рішення Синоду... Патріарх Варфоломій хоче заручитися підтримкою інших церков, які братимуть участь у засіданні Синоду. Він створив комісію із трьох митрополитів, які зустрічаються із представниками різних церков, ведуть із ними переговори, розповідають про наміри Вселенського Патріарха. Москва, довідавшись про роботу над Томосом, задіяла всі можливості, щоб перешкодити процесу, послала своїх представників у ті самі церкви, агітуючи їх не підтримувати Вселенського Патріарха. Російська держава одночасно задіяла дипломатичні канали. Московська церква й держава працюють в одному напрямі, вони хочуть, щоб Синод не схвалив Томос. Але він уже є, написаний богословами й обґрунтований».

Ольга ВІТЕР.