Про це розповіла директор ДП «Інфоресурс» Оксана Бєлік на учорашній прес-конференції «Вступна кампанія 2018 — Екватор», що відбулася у МОН. «На третьому місці за кількістю поданих заяв абітурієнтів — середня освіта, на четвертому — менеджмент, на п’ятому — медицина», — підсумувала вона.
Визначилися і лідери серед вишів. «На першому місці за кількістю поданих заяв перебуває Київський національний університет імені Тараса Шевченка, на другому — Львівський національний університет імені Івана Франка, на третьому — НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського», на четвертому — «Львівська політехніка», на п’ятому — Харківський національний університет імені Каразіна», — зазначила Оксана Бєлік.
Вона зупинилася на проблемах, з якими стикаються абітурієнти під час подачі електронних заяв про вступ. Зокрема, пов’язаними з невірно вказаним середнім балом шкільного атестата. Приймальна комісія має право перерахувати, підтвердити чи змінити середній бал, та відкоригувати відповідні дані в системі електронного вступу, уточнила Оксана Бєлік. Якщо абітурієнт помітив зміни у своїх даних і не погоджується з ними, він має звернутися безпосередньо до приймальної комісії навчального закладу, яка їх скоригувала.
«Попереду — останній тиждень подачі заяв про вступ, їх прийматимуть до 18-ї години 26 липня. До 18-ї години 25 липня буде відкрита реєстрація електронних кабінетів», — нагадав заступник міністра освіти Юрій Рашкевич.
Першого серпня буде оголошено адресне розміщення державного замовлення у вишах, а в електронних кабінетах вступників з’явиться інформація про те, чи потраплять вони на бюджет, нагадав очільник директорату вищої освіти та освіти дорослих МОН Олег Шаров. Після цього вступники до 12-ї години 6 серпня мають виконати вимоги до зарахування на бюджетні місця. Саме зарахування буде проведено до 12-ї години 7 серпня. Пільговики, які не пройдуть на місця державного замовлення, мають укласти з вишем контракт на навчання і надати документи, які посвідчують їхній статус. До 18 серпня відбудеться переведення контрактників на вакантні бюджетні місця. Потрапити у такий спосіб на місця державного замовлення мають шанс ще й прості «технарі» — абітурієнти, що вступали на технічні, природничо-математичні спеціальності та спеціальності, яким держава надає підтримку. 

Анна СМІЛЯНСЬКА.